Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hallon- och limeparfait med kanderade valnötter

Stila med en snygg glassbomb som middagsfinal! Och upplev kanske den godaste parfaiten någonsin med friska hallon och fräsch lime. Söta, kanderade valnötter och syrlig hallonsås gör desserten extra god och vacker att se på.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp hälften av hallonen och 1/2 dl av sockret (för 8 portioner = 1 glassbomb) under omrörning. Låt småkoka ca 10 minuter till en fast kompott. Låt svalna.
  2. Vispa äggulor och 1/2 dl av sockret (för 8 portioner = 1 glassbomb) fluffigt. Vispa grädden.
  3. Blanda ner vaniljpulver, limeskal och yoghurt i äggsmeten. Vänd ner hallonkompotten och grädden.
  4. Klä insidan av en bunke, ca 18 cm i diameter, med plastfolie, låt den gå över kanten. Häll i smeten och täck med plastfolie. Ställ in i frysen minst 6 timmar.
  5. Koka resten av hallonen och resterande socker i en kastrull 5–10 minuter. Sila genom finmaskig sil. Låt såsen svalna.
  6. Kanderade valnötter: Smält sockret i en stekpanna tills det får gyllenbrun färg. Tillsätt honung och valnötter. Rör runt tills det smälta sockret fastnar runt nötterna. Häll snabbt upp på bakpappersklädd plåt. Låt svalna.
  7. Ta ut parfaiten ca 20 minuter före servering. Stjälp upp den på ett fat.
  8. Ringla över hallonsåsen och garnera med de kanderade valnötterna.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri yoghurt och grädde.
Gör mjölkproteinfri: Byt yoghurt mot soja- eller havrebaserad ersättningsprodukt och byt ut grädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt.
Innehåller ägg.

Tips

Vill parfaiten inte lossna ur bunken? Doppa bunken hastigt i en skål med varmt vatten, men var försiktig så att det inte kommer vatten på parfaiten.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 500 g hallon (frysta eller färska)
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm vaniljpulver
  • rivet skal av 1 lime
  • 1 dl matyoghurt (10 %)
Kanderade valnötter
  • 1 dl socker
  • 1 msk honung
  • 100 g valnötter
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1636 kJ / 391 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept