Kanske är fänkålen inte grönsaksdisken mesta charmör. Men har man väl lärt känna den lite knutna knölen ser man den slumrande potentialen. Här berättar vi mer om fänkålen och vad du kan göra med den.

Text: Anna K Sjögren Foto: Lennart Weibull

8 fakta om fänkål

 • Ingen kålsläkting, trots namnet

  Trots namnet har fänkålen ingenting med kål att göra. Det latinska namnet foeniculum betyder "litet gräs", och slutklämmen i det långa ordet har blivit "kål" på svenska.

  Fänkålen tillhör i stället samma botaniska familj som morot, dill och persilja. De gröna små bladen liknar faktiskt just dill och kan användas som det också. Klipp de lakritssmakande vipporna över rätten du lagar med fänkålen. Stjälkarna däremot är lite trådiga och torra. Spara dem hellre till att koka en buljong eller för att ge smak i – just det, fisksoppan...

 • Italiensk favorit

  Fänkålen har sitt ursprung i länderna runt Medelhavet och i sydvästra Asien där den växer vilt. Fänkålens italienska namn är finocchio, och i Italien, allra helst i de norra regionerna, är gräddiga fänkålsgratänger med mozzarella och parmesan vanligt. Fänkålsfröna använder italienarna för att sätta smak på korv.

 • Magiska krafter, trodde antikens greker

  I det antika Grekland åt idrottarna fänkål för att bli starka och uthålliga när de tävlade i de första olympiska spelen på 700-talet före Kristus. Den blekgröna knölen ansågs skydda mot onda makter och hängdes därför över dörrarna. Den hade också kraft att bota magvärk och dämpa hungerkänslor; man tuggade på fröna eller blandade dem med sprit som användes som medicin.

 • Odlas också i Sverige (nu)

  I Sverige kallas grönsaken även för knölfänkål, eftersom den bildar en knöl av tjockare stjälkar precis ovan jord. Den kan odlas i hela landet och behöver solljus och lucker, fuktig jord för att trivas. I svenska jordar har den en kort historia; det var först på 1970-talet som växtförädlare utvecklade en sort som klarar långa och ljusa sommardagar. Med för mycket ljus utvecklas nämligen blommorna för snabbt, och då hinner det inte bildas någon saftig knöl att strimla ner i salladen eller fisksoppan.

 • Bittrare variant från förr

  Fänkålens sena inträde i svenska odlingar kan förklara varför den är en mycket vanligare grönsak i Medelhavsköket. Men en bittrare variant av fänkål har funnits i Sverige sedan 400-talet, och från den har man tagit frön och stjälkar som använts som krydda och medicin.

 • Många men flyktiga smaker

  Fänkål har en mild sötma med kryddiga lakritstoner. Den innehåller ett smakämne som heter anetol, som även finns i anis och stjärnanis. Fänkålen har också citrustoner, allra mest i de dilliknande bladen. När fänkål värms i exempelvis en soppa eller gryta försvinner en del av det karaktäristiska smakämnet. För att få tillbaka lite av det kan man smaksätta med fänkålsfrön eller hackade blad från färsk fänkål i slutet av tillagningen.

 • Näringsrik, ger järnet!

  Precis som andra grönsaker är fänkål nyttig mat. Den är en bra källa till fiber, vitamin C, folat och mineralämnen, till exempel järn. Det är 2,7 mg järn i 100 g fänkål, jämfört med vitkål som endast innehåller 0,2 mg.

 • Fänkål för nybörjare

  Vilken ska jag välja? Köp fänkål som har fast konsistens, fräscha blad och ljust vit-grön färg.

  När ska fänkål skördas? Om du odlar själv så plocka knölen direkt när den är klar; övermogen fänkål är hård och trådig.

  Hur förvaras fänkål? Förvara i kylen, där håller den sig färsk i flera veckor.

  Hur skär jag fänkål? Skär bort den allra nedersta delen, klyv fänkålen i halvor, lägg snittytan mot skärbrädan och skär i strimlor. En del skär även bort stocken i mitten, men det är bra att den sitter kvar om man ska klyfta fänkålen för att rosta eller grilla den. Stjälkarna är hårda – skär bort dem men spara den fina "dillen".

5 smarriga saker att göra med fänkål

 • Coleslaw på fänkål

  En vinägrettdressad coleslaw med inslag av krispig fänkål, färgrann rosésallad och saftiga apelsiner blir ett gott tillbehör till grillat kött och lax. Snabbt att göra är den också.

  Coleslaw på fänkål

 • Tsatsiki med fänkål

  Gör en tsatsiki med fänkål i stället för gurka, det ger den svalkande, vitlöksstinna såsen en lätt ton av lakrits och fin krispighet. Vill man kan man tillsätta lite rostade fänkålsfrön. Servera gärna till grillad fisk och grillat kött.

  Tsatsiki med fänkål och vitlök

 • Fänkålssallad

  Enkel och fräsch laxrätt med där dippsåsen och sallden är hela grejen. Fänkål ihop med avokado och grapefrukt är underbart gott ihop. Chililaxen passar lika bra att bjuda på till vardag som till fest.

  Chililax med krispig avokadosallad och sesamdipp

 • Krämiga rostbiffsrullar

  De här piffiga rostbiffsrullarna fyllda med en krämig röra på spetskål, fänkål, senap och crème fraiche blir ett perfekt inslag på buffén.

  Rostbiffsrullar med krämig spetskål

 • Näringsboostad sallad

  Svart quinoa blir ett dramatiskt inslag i den här salladen med solgul senapsdressing och blandade frön. Det kanske låter lite konstigt att kombinera blåbär med fänkål, avokado och spenat, men våga prova för det blir otroligt gott. Inte minst till gravad lax.

  Svart quinoasallad med avokado och blåbär