Fänkål är en riktigt läcker delikatess. Vill du ha tips på recept med fänkål? Undrar du hur fänkål bäst förvaras? Eller är du kanske nyfiken på att veta vilka som är fänkålens smakkompisar? Här delar vi med oss av kul kunskap, smarta tips och 10 goda recept.

Tips: Alla våra recept med fänkål hittar du här!

Allt du behöver veta

Vad som från början var en vanlig farmaceutisk växt runt Medelhavet har idag blivit en viktig ingrediens och smaksättare även i Norden, då i versionen sötfänkål med den vita, knubbiga knölroten. Samtliga delar av fänkålen är ätbara, från roten till stjälken, bladen, dess frön och blommor.

Säsong

Fänkål har säsong juli till september.

Tips!

Potatis- och fänkålsråraka
Potatisfavorit på nytt sätt: Smaksätt rårakan med lite riven fänkål. Riv potatis och fänkål och krama ur vätskan. Stek små rårakor i smör och olja, krydda med salt. Toppa gärna med rom, crème fraiche och hackad lök.

Tips!

Fänkålssallad med dill och citron
Ett uppfriskande tillbehör: Hyvla fänkålen tunt och lägg i isvatten 15 minuter. Låt rinna av och blanda med grönsallad, hackad dill, olivolja, citronjuice, salt och peppar.

8 fakta om fänkål

  • Ingen kålsläkting, trots namnet

    Trots namnet har fänkålen ingenting med kål att göra. Det latinska namnet foeniculum betyder "litet gräs", och slutklämmen i det långa ordet har blivit "kål" på svenska.

    Fänkålen tillhör i stället samma botaniska familj som morot, dill och persilja. De gröna små bladen liknar faktiskt just dill och kan användas som det också. Klipp de lakritssmakande vipporna över rätten du lagar med fänkålen. Stjälkarna däremot är lite trådiga och torra. Spara dem hellre till att koka en buljong eller för att ge smak i – just det, fisksoppan...

  • Italiensk favorit

    Fänkålen har sitt ursprung i länderna runt Medelhavet och i sydvästra Asien där den växer vilt. Fänkålens italienska namn är finocchio, och i Italien, allra helst i de norra regionerna, är gräddiga fänkålsgratänger med mozzarella och parmesan vanligt. Fänkålsfröna använder italienarna för att sätta smak på korv.

  • Magiska krafter, trodde antikens greker

    I det antika Grekland åt idrottarna fänkål för att bli starka och uthålliga när de tävlade i de första olympiska spelen på 700-talet före Kristus. Den blekgröna knölen ansågs skydda mot onda makter och hängdes därför över dörrarna. Den hade också kraft att bota magvärk och dämpa hungerkänslor; man tuggade på fröna eller blandade dem med sprit som användes som medicin.

  • Odlas också i Sverige (nu)

    I Sverige kallas grönsaken även för knölfänkål, eftersom den bildar en knöl av tjockare stjälkar precis ovan jord. Den kan odlas i hela landet och behöver solljus och lucker, fuktig jord för att trivas. I svenska jordar har den en kort historia; det var först på 1970-talet som växtförädlare utvecklade en sort som klarar långa och ljusa sommardagar. Med för mycket ljus utvecklas nämligen blommorna för snabbt, och då hinner det inte bildas någon saftig knöl att strimla ner i salladen eller fisksoppan.

  • Bittrare variant från förr

    Fänkålens sena inträde i svenska odlingar kan förklara varför den är en mycket vanligare grönsak i Medelhavsköket. Men en bittrare variant av fänkål har funnits i Sverige sedan 400-talet, och från den har man tagit frön och stjälkar som använts som krydda och medicin.

  • Många men flyktiga smaker

    Fänkål har en mild sötma med kryddiga lakritstoner. Den innehåller ett smakämne som heter anetol, som även finns i anis och stjärnanis. Fänkålen har också citrustoner, allra mest i de dilliknande bladen. När fänkål värms i exempelvis en soppa eller gryta försvinner en del av det karaktäristiska smakämnet. För att få tillbaka lite av det kan man smaksätta med fänkålsfrön eller hackade blad från färsk fänkål i slutet av tillagningen.

  • Näringsrik, ger järnet!

    Precis som andra grönsaker är fänkål nyttig mat. Den är en bra källa till fiber, vitamin C, folat och mineralämnen, till exempel järn. Det är 2,7 mg järn i 100 g fänkål, jämfört med vitkål som endast innehåller 0,2 mg.

  • Fänkål för nybörjare

    Vilken ska jag välja? Köp fänkål som har fast konsistens, fräscha blad och ljust vit-grön färg.

    När ska fänkål skördas? Om du odlar själv så plocka knölen direkt när den är klar; övermogen fänkål är hård och trådig.

    Hur förvaras fänkål?Förvara fänkål i kylskåp, helst i plastpåse, i upp till två veckor.

    Hur skär jag fänkål? Skär bort den allra nedersta delen, klyv fänkålen i halvor, lägg snittytan mot skärbrädan och skär i strimlor. En del skär även bort stocken i mitten, men det är bra att den sitter kvar om man ska klyfta fänkålen för att rosta eller grilla den. Stjälkarna är hårda – skär bort dem men spara den fina "dillen".

10 goda recept med fänkål

  • Potatis- och fänkålsgratäng

    Låt fänkål ta plats i potatisgratängen! Dessutom: Smakrik ost och krispig panko på toppen gör den krämiga gratängen extra god.

    Potatis- och fänkålsgratäng

  • Kräftsoppa

    Laga en fantastiskt smakrik och mustig kräftsoppa med vitt vin, dill och fänkål. God som förrätt eller varmrätt tillsammans med en bit bröd.

    Kräftsoppa

  • Krispig sallad med romanesco, rostad fänkål och gurka

    För en krispig sallad: servera romanesco, mortlade fänkålsfrön, gurka och rostad fänkål på ett lager av crème fraiche toppat med färsk dill.

    Krispig sallad med romanesco, rostad fänkål och gurka

  • Lax med fänkål, grapefrukt och avokado

    Ett otroligt enkelt och gott sätt att servera gravad lax är tillsammans med hyvlad fänkål, grapefrukt, avokado och sojadressing. Mums!

    Lax med fänkål, grapefrukt och avokado

  • Lax med broccoli, fänkål och gurkyoghurt

    En smakrik och hälsosam måltid: lax, fänkålssallad, broccoli och svart eller rött ris. Som tillbehör? Gurkyoghurt.

    Lax med broccoli, fänkål och gurkyoghurt

  • Tsatsiki med fänkål

    Gör en tsatsiki med fänkål i stället för gurka, det ger den svalkande, vitlöksstinna såsen en lätt ton av lakrits och fin krispighet. Vill man kan man tillsätta lite rostade fänkålsfrön. Servera gärna till grillad fisk och grillat kött.

    Tsatsiki med fänkål och vitlök

  • Fänkålssallad

    Enkel och fräsch laxrätt med där dippsåsen och sallden är hela grejen. Fänkål ihop med avokado och grapefrukt är underbart gott ihop. Chililaxen passar lika bra att bjuda på till vardag som till fest.

    Chililax med krispig avokadosallad och sesamdipp

  • Näringsboostad sallad

    Svart quinoa blir ett dramatiskt inslag i den här salladen med solgul senapsdressing och blandade frön. Det kanske låter lite konstigt att kombinera blåbär med fänkål, avokado och spenat, men våga prova för det blir otroligt gott. Inte minst till gravad lax.

    Svart quinoasallad med avokado och blåbär

  • Fänkålssmoothie

    En grön och fräsch supersmoothie, fullproppad med nyttigheter. Drick till frukost, lunch eller mellanmål.

    Fånkålssmoothie med bovete

  • Coleslaw på fänkål

    En coleslaw med av krispig fänkål är ett gott tillbehör till grillat kött och lax.

    Kotlett och fänkålsslaw med pepparrot