Hoppa till sidans innehåll

Äta blommor? Blommor är inte bara vackra i trädgården utan gör sig också fint i maten. Många av våra vanligaste trädgårdsblommor är ätbara - så garnera salladen med blommor, frys in i istärningar och lägg i bålen eller sätt smak på ditt smör med doftande rosenblad.

Text: Ellinor Jidenius

Ät aldrig blommor som du är osäker på eftersom en del sorter är giftiga. Plocka heller inte växter intill vägkanten då de är förorenade med avgaser, utsläpp och bekämpningsmedel. Ha som tumregel att plocka minst 50 meter från vägkanten. Ät heller inte  besprutade blommor, tex snittblommor (främst rosor) som man köper i affären då de oftast är besprutade.

 • Ringblomma

  Lättodlad blomma som har lång säsong. Färgställningen går från ljust gul till mörkt orange. Blomman smakar inte mycket men är å andra sidan väldigt dekorativ. Plocka kronbladen och strö över en sallad, eller hacka ner dem och blanda med ett örtigt kryddsmör.

 • Skogsviol

  Växer vilt och hittas ofta i skogsbryn och dikesrenar. Skogsviolen är doftfri och används därför främst för att den är dekorativ. Vill man åt violen som doftar så ska man satsa på odlad luktviol.

 • Syren

  Finns i lila och vitt och smakar lika ljuvligt sött som de doftar. Här hittar du recept på syrensaft!

 • Gurkört

  Söt liten blå blomma som blir väldigt dekorativ i alltifrån drinkar och bål till att strö över salladen. Smaken är precis som namnet antyder – mild gurka.

 • Krasse

  Eller indiankrasse som den egentligen heter är tacksam att så och odla själv. Både blomma och blad går fint att äta. Blommorna går ifrån ljusgult till intensivt orange och mörkt röd. Senaste åren har ljust bladen från krasse synts flitigt på finkockarnas tallrikar.

 • Ros

  Både vanliga trädgårdsrosor och nyponrosor går bra att äta. Smaken är precis som doften – blommig. Gör dekorativa kanderade rosenblad eller varför inte smaksätta smöret med rosor.

 • Lavendel

  Lavendel är en riktig favorit eftersom den både är dekorativ och ger en tydlig smak. Passar utmärkt att smaksätta socker med eller använda i kakor som den här körsbärskakan med lavendel. Eller gör en helstekt fläskkotlett med lavendelsås. Men se upp, för stora mängder lavendel kan lätt ta över och ge en tvålig och parfymig smak.

 • Fläderblom

  Kanske den mest använda av alla våra ätliga blommor. Plocka ett gäng blomklasar och gör ljuvlig fläderblomssaft – smakar så mycket mer än den man köper i butik. Njut saften som den är eller smaksätt alltifrån desserten och glassen till den gravade laxen med den. Eller testa att doppa blomklasarna i pannkakssmet, fritera och doppa i socker. Servera med t ex glass och färska bär.

 • Pensé

  En släkting till violen, finns i alla möjliga färger och storlekar. De små är mest dekorativa. Om du odlar själv, förläng blomningstiden genom att plocka bort vissna blommor efterhand.

 • Kryddtagetes

  Inom släktet tagetes finns flera sorter. Alla går att äta, men den som används för att äta är av sorten kryddtagetes. Både blad och blomma går att äta och har en tydlig smak av citron.

 • Harsyra

  Harsyra passar med sin citrusliknande smak perfekt i sallader eller tillsammans med russin eller äpple.

 • Gräslöksblomma

  Med sin milda smak av gräslök passar den här vackra blomknoppen i allt från soppor till en smarrig knapée.

3 blommiga tips

 • Blommiga istärningar

  Frys in ätliga blommor i drinkens eller saftens isbitar.

 • Rosensmör

  Lägg ner en bit smör i en skål med massor av doftande rosenblad. De i början på säsongen doftar ofta mest intensivt. Låt stå övertäckt i kylen över natten. På morgonen har du ett rosensmör att bre på nybakade scones eller rostat bröd.
 • Chokladblad

  Impa med chokladlöv på tårtan eller bakelsen. Smält choklad över vattenbad på spisen eller försiktigt i mikron. Pensla chokladen tunt på baksidan av lite stadigare blad, till exempel av rosor. Låt kallna i kylen. Ta försiktigt bort bladen.