Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kardemummakaka med päron

Innanför denna saftiga sockerkaka med mixade mandlar och kardemumma gömmer sig mjukstekta, karamelliserade päron. Garnera gärna med ätbara blommor, t ex violer.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar).
  3. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor.
  4. Smält smör i en stekpanna. När smöret har tystnat, tillsätt socker och päronklyftorna. Fräs dem ca 10 minuter under omrörning, tills de blir gyllene och börjar mjukna. Låt svalna.
  5. Mixa mandeln fint i matberedare eller mal den i en mandelkvarn.
  6. Vispa ihop smör och socker, gärna med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget.
  7. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smörblandningen.
  8. Häll smeten i formen. Fördela päronen över smeten.
  9. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Stick ner en provsticka mitt i kakan, när den är torr är kakan färdig. Låt svalna helt.
  10. Pudra gärna över florsocker och garnera med ätbara blommor vid servering.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

Perfekt efter dansen runt midsommarstången.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • 3 päron
  • smör till formen
  • mjöl till formen
  • 25 g smör att steka päronen i
  • 1 msk socker till päronen
  • 100 g sötmandel
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1,8 dl socker
  • 3 ägg
  • 1,8 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk stött kardemumma
  • ev florsocker
  • ev ätbara blomma (t ex violer och lavendel)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?