UNDER 30 MIN | Medel

Renskav med champinjoner och lingon

Ljuvligt god renskavsgryta med lök, champinjoner och grädde. Svartvinbärsgelé ger djup åt smaken i grytan. Se till att koka grytan varsamt. Servera gärna med potatis och lingon.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka löken. Ansa och skiva champinjonerna.
  2. Stek lök och champinjoner i oljan, krydda med timjan, salt och peppar. Lägg lök och svamp på en tallrik.
  3. Stek skav i oljan. 
  4. Lägg skav, lök och svamp i en gryta. Tillsätt buljong och grädde. Koka sakta ca 10 minuter. Rör ner gelé och smaksätt med salt och peppar.
  5. Till servering: Servera skaven med kokt potatis och strö över lingon och persilja.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Klimattips

Vill du minska klimatpåverkan kan du välja växtbaserade filébitar och minska klimatpåverkan med 70 %.

Tips

Stöt 2 msk torkade trattkantareller (för 4 port) i en mortel och krydda skaven med.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk olja
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • 400 g renskav
  • 1 msk olja
  • 3 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 msk svartvinbärsgelé
Till servering
  • kokt potatis
  • 1 dl lingon
  • hackad persilja

Näringsvärde
Per portion

Energi 2628 kJ / 627 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept