Renskav med champinjoner och lingon
Ljuvligt god renskavsgryta med lök, champinjoner och grädde. Svartvinbärsgelé ger djup åt smaken i grytan. Se till att koka grytan varsamt. Servera gärna med potatis och lingon.
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
200 g champinjoner
2 msk olja
1 tsk timjan
salt
svartpeppar
400 g renskav
1 msk olja
3 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
3 dl vispgrädde
1/2 msk svartvinbärsgelé
Till servering
kokt potatis
1 dl lingon
hackad persilja
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Klimatanpassa
Vill du minska klimatpåverkan kan du välja växtbaserade filébitar och minska klimatpåverkan med 70 %.
Gör så här
Tips
Stöt 2 msk torkade trattkantareller (för 4 port) i en mortel och krydda skaven med.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2628 KJ / 627 kCal
Fett38 g
Salt4 g
Kolhydrater47 g
Protein20 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
1-2 msk mortlade enbär saknas
Carita
2023-09-19Använd rejält varm panna och olja/smör som tystnat för att steka och inte koka. Bryn tills vätskan som ändå blir ångat bort och rensavet fått lite färg. Annars funkar det inte. Sen kan man smaksätta på alla möjliga vis och ösa på med mera vätska och/eller sås. Köttet måste stekas först!
Ulf
2023-05-12Jag gjorde den med egenplockade kantareller. Blev jättegott!
Eva
2023-03-11