Det finns lite olika sätt att tina räkor. Vissa sätt är snabba och andra tar lite längre tid. Här går vi igenom 4 olika sätt att tina räkor.
Här hittar du alla recept med räkor.
Snabbtina ellre låta räkorna tina i sin egna takt. Här går vi igenom lite olika sätt på hur du kan tina räkor.
Om du känner att du har en massa tid kan du med fördel ta fram räkorna och lägga dem i en sil och ställ i en skål. Låt sedan räkorna tina långsamt i rumstemperatur eller cirka 3 timmar i kylen. Om räkorna har skal kommer det ta längre tid.
Ett annat sätt att tina räkor är att bre ut dem på hushållspapper. Om det är oskalade räkor bre ut dem på tidningspapper istället då tidningspappret suger upp vätskan bättre. Sen är det bara att göra räkfond på skalen.
Tips: Strö lite salt på räkorna så tinar de lite snabbare.
Om du inte har någon tid överhuvudtaget att vänta på att räkorna ska tina i lugn och ro kan du skölja dem i kallt vatten. Här finns det dock en överhängande risk att de tappar lite i smak.
Det kanske bästa sättet är att tina räkor i kallt lag. Då behöver du:
500 g räkor
1/2 liter vatten
1 1/2 msk salt
2 tsk socker
1. Blanda lagen i en skål tills salt och socker löst sig. Lägg ner räkorna och låt dem tina i lagen i rumstemperatur.
2. Häll av lagen och skala som vanligt.
Riktigt krämig, som en pastarätt ska vara, det är den här pastan som du allra helst gör med färsk fettuccine. Gör en god sås av vitlök, grädde, persilja och parmesanost som får smälta ner i såsen. Rör ner goda räkor i såsen precis före servering och njut en riktigt god pastarätt.
En klassisk spansk paella fylld med läckerheter både från hav och land! Du kokar riset i vin och gyllene saffran och ackompanjerar det sedan med kyckling, chorizo och fräscha skaldjur.
Klassisk, magiskt god och snabblagad toast Skagen som serveras på smörstekt toast. Skagenröran gör du enkelt med räkor, majonnäs och dill. Servera med en klick löjrom och citronklyftor.
Ikväll hottar vi upp en färdig morotssoppa med kokosmjölk och ingefära. Som tillbehör blir bröd av pizzadeg alldeles perfekt, så även räkor, tomater och salladslök.
En fräsch nudelsallad står på kvällens meny. Med bara några få ingredienser ges smaklökarna en riktigt härlig upplevelse som är både söt, salt, stark och syrlig. Pak choi och salladslök står för krispet. Resten får du uppleva när maten är klar.
Ikväll bjuds det på en fräsch bowl med ris och räkor som bas. Till detta serveras krispiga grönsaker och en sås som du enkelt slänger ihop genom att blanda majonnäs med rostad lök. Snabbt och enkelt men oj så gott!
Räkor Indienne är en spännande och mustig risgryta med räkor och paprika i en kryddig sås med smak av curry, grädde och tomat. Gillar du hetta så smaka gärna av grytan med lite cayennepeppar.
Gör en len curry till middag! Trots de få ingredienserna så har vi inte snålat på smakerna. Den gröna curryn passar utmärkt ihop med kokosmjölken, broccolin, sojabönorna och räkorna. Servera med nudlar, och låt maten tysta mun.
I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor, och lär oss vilka räkor man får äta.
Vi tipsar om goda och enkla recept med räkor som passar bra för trötta vardagskvällar!
En riktigt god och lyxig räkpasta är både enkel att laga och poppis att servera. Den perfekta bjudmaten! Här har vi samlat våra bästa recept - vad sägs om räkpasta med saffran eller en krämig variant med parmesan?
När du vill bjuda på något festligt som ändå går fort att laga till så vill vi slå ett slag för en riktigt lyxig pasta med skaldjur. Vi tänker spaghetti med stora härliga räkor, linguine med blåmusslor eller klassikern pasta vongole. Här kommer tips på 6 festliga recept!
Anta utmaningen och laga mer mat med fisk och skaldjur i fokus! Kocken Malin Söderström hjälper dig på traven med recept på goda rätter från havet som fish cakes, stekt strömming och havets wallenbergare.
Lär dig hur du ska snitta, salta och grilla dina favoritfiskar här!