För dig som älskar räkor

Räkfrossa

I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor. Räkor fiskas året om och är ett älskat skaldjur världen över. I butiken hittar du olika sorters räkor - men vad passar räkorna till? Och vilka räkor kan man äta egentligen?
Tips: Älskar du räkor? Frossa i alla våra recept med räkor.

Äta räkor

  1. 1. Färska räkor

    1. Färska räkor

    Färska räkor utmärker sig med sina långa spröt, som bryts av vid frysning. Dock kan färska räkor som säljs i tråg ha blivit av med sina spröt vid hanteringen. Fråga hur pass färska de egentligen är och om de varit frysta innan – det påverkar ätkvaliteten.

  2. 2. Rökta räkor

    2. Rökta räkor

    Rökta räkor är synonymt med sol, sommar och salta klippbad. Men dessa lätt oljiga godbitar passar minst lika bra till höstmyset. Vill du impa lite extra – rök dina egna räkor (utgå från en påse frysta, tinade räkor med skal) med hjälp av en Abu-rök och alspån.

  3. 3. Blötlagda i lake

    3. Blötlagda i lake

    I dag finns en uppsjö av räkor i lake. Står det handskalade räkor på burken ska de också vara det – ett jobb som ofta utförs i östeuropeiska länder. Dessa är fastare i köttet än övriga lakeräkor, som sällan ger så mycket tuggmotstånd.

  4. 4. Frysta räkor

    4. Frysta räkor

    Frysta skalade räkor är praktiskt när du vill spara tid. För att skydda räkorna från uttorkning glaseras de med vatten (gäller även frysta räkor med skal), vilket gör dem rätt blöta vid tining. Låt därefter rinna av och krama försiktigt ut överflödig vätska om räkorna ska användas i en räkröra.

  5. 5. Jätteräkor

    5. Jätteräkor

    De flesta jätteräkor kommer från odlingar i Asien, som dessvärre inverkar negativt på miljön. Två lite bättre alternativ är vildfångade, MSC-märkta kungsräkor och odlade, ASC-märkta vannameiräkor.

    Kungsräkor fiskas utanför Australiens sydkust och finns att köpa råa med skal i frysdisken. Vannameiräkor finns som frysta, råa eller frysta kokta, med hela skalet eller endast skaltippen kvar samt skalade i lake.

  6. 6. Fiskguiden från WWF

    6. Fiskguiden från WWF

    I Fiskguiden från WWF kan du se vilka räkor som är okej att äta och vilka som är rödlistade, så att du kan göra hållbara och bra val!

Fakta för alla som älskar räkor

  1. 1. Svenskarnas favoriträka

    Kallvattensräkan (Pandalus borealis) är den räka vi äter överlägset mest av i Sverige. Du känner den kanske bättre som nordhavsräka, ishavsräka eller grönlandsräka.

  2. 2. Räkor är nyttigt

    Räkköttet är rikt på protein, vitamin E och mineraler som selen, zink, fosfor, magnesium och järn. Koppar är ett annat nyttigt mineral i räkan. Räkor innehåller även vitamin B12, som behövs för blodbildningen. Det lilla fett som finns är nyttigt omega 3 och omega 6.

  3. 3. Men hur är det med kolesterolet?

    Att kolesterolet i räkan skulle ge förhöjda kolesterolvärden är en myt. Numera vet man att kroppens egen kolesterolproduktion minskar när vi får i oss kolesterol via maten, och tvärtom, även om det finns undantag.

  4. 4. Släng inte skalet! Gör en fond

    Räkskal är inget för soporna. Inte innan du har kokat fond på dem – perfekt som bas till soppa eller gryta. Räkskal som skalas bort av industrin blir ofta till fiskfoder.

    Recept på fiskfond med räkor.
    Recept på skaldjursfond.

  5. 5. Storleksguide för räkor

    För frysta räkor står storleken angiven på paketet. Storleken anger snittantalet räkor per kilo.

    90/120 - Fler men mindre räkor. Perfekt för den som gillar att skala!

    70/90 - Den vanligaste storleken.

    50/70 eller 40/60 - Leta efter dessa storlekar för stora räkor, kika till exempel i lösviktsfrysen.

  6. 6. Räkor med svarta huvuden...

    ... kan ha drabbats av dykarsjukan då de fiskas upp från djupet. Urlekta honräkor kan också ha svarta huvuden, liksom räkor som ätit mörka plankton. Men de är fullt ätliga ändå!

  7. 7. Umamibomb

    Torkade räkor är en populär smakhöjare i asiatisk matlagning. Innehållet av glutamin- och inosinsyra koncentreras vid torkning och blir till en riktig umamibomb − inte minst i räkpasten bechalan, med en doft som får fisksås att framstå som rena parfymen i jämförelse.

  8. 8. Räkornas merroir påverkar smaken

    Precis som marken som grönsaker frukt och vindruvor odlas på påverkar smak och kvaliten, så påverkar också miljön som räkorna växer upp i deras smak. Ju renare, klarare och kallare vatten − desto bättre räka. Terroir kommer från franska ordet för "land" och merroir kommer från franska "mer" som betyder hav.

  9. 9. Tina räkor snabbt

    Lägg påsen i kallt vatten för snabb men ändå skonsam upptining.

  10. 10. Så använder du räkan i maten

    Räkor är med sitt smått söta, saftiga och fasta kött lätta att tycka om. Ät naturella med goda såser och bröd, blanda i en räkcocktailceviche med räkorräkrörasmörgåstårta eller räksallad. Eller bjud varma i wok med räkorräkgrytaräksoppagratäng eller pastasås.

    OBS! Tillsätt räkorna mot slutet av tillagningen; de blir snabbt gummiaktiga i konsistensen.

     

Välj rätt räkor!

Tropiska räkor går under olika namn. Scampi, tigerräkor, gambas eller jätteräkor för att nämna några. De allra flesta är ett ohållbart val oavsett om räkorna är vildfångade eller odlade. Men det finns undantag, om du spanar efter räkor märkta med MSC eller ASC.

MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell organisation tillika en miljömärkning som främjar hållbart fiske av vilda fisk- och skaldjursbestånd. MSC-märkta kungsräkor liknar jätteräkan i textur, smak och utseende. De kommer från ett småskaligt fiske utanför Australiens sydkust.

ASC, Aquaculture Stewardship Council, är en internationell organisation och samtidigt hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. ASC granskar såväl miljöförhållanden som sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar. I Sverige ASC-märkt tropisk jätteräka under namnet vannamei.

Artiklar (1513)

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Elegant!

Skaldjursplatå – så gör du

Fyll din skaldjursplatå med hummer, krabba, havskräftor, räkor och andra godsaker från havet. Kanske musslor, ostron eller en klick löjrom? Extra tjusigt blir det om du serverar skaldjuren på krossad is och med citronklyftor på sidan om.