Temperatur för kola

Lyckas varje gång!

Till vilken temperatur ska man koka kolan för att få lagom konsistens? Här beskriver vi hur du med hjälp av termometer och kulprov tar reda på när kolan är klar - och så rekommenderar fem goda kolarecept!
Här hittar du jättemåga recept på kola.

Koka kola

Hur mjuk vill du ha din kola?

När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den.

Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.

Temperatur för kola

  • Mjuk kola: Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt för mjuk kola.
  • Seg kola: Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
  • Hård kola: Vid 160°C är smeten karamellfast.

Föredrar du konsistenser som ligger mittemellan dessa exempel så kan du bara låta kolan koka lite längre eller kortare tid än vad som anges här.

Tips! Håll koll på termometern när det börjar närma sig 115-120 grader. Temperaturen kan nämligen stiga ganska fort.

Kulprovet för kola

Vad är kulprovet?

Kulprovet är ett smart sätt att kolla om kolan eller knäcken är klar, om man inte har en termometer.

Hur gör man kulprovet?

Droppa lite av smeten i en kopp kallt vatten. Plocka upp klumpen med fingrarna och försök forma den enligt nedan.

  • Knäck: Går smeten att forma till en kula är knäcken färdig.
  • Seg kola: Går klumpen att bryta sönder men är lite seg är den lagom för kola.
  • Hård kola: Stelnar smeten genast och går att bryta sönder är den klar för hårda karameller av kola.

Femminuterskola

Vad är 5-minuterskola?

Femminuterskola är en enklare och snabbare variant på kola. Den passar bra för dig som vill att det ska gå snabbt, som är nybörjare eller kanske för dig som gör julgodis med barn.

Femminuterskola blir inte lika perfekt seg som julmarknadskola. Den blir mjukare och lite kladdigare. Men är ändå jättegod!

Vad är skillnaden på kola och smörkola?

  • Klassisk kola: Klassisk kola kokar du på grädde, socker och sirap. Den har en klassisk gräddig, söt och karamellig smak. Man kan tillsätta en mindre mängd smör också, för glans och smak. 
  • Smörkola: I smörkola tillsätter du mycket mer smör. Kolan får då en lyxig smörsmak, blir mjukare och lite mer fudge-lik. Du kan också koka smörkola på brynt smör, det är verkligen en delikatess!

7 goda kolarecept

Vi har massor av goda recept på kola inför jul. Här är ett urval av våra favoriter som definitivt är värt att testa!

  1. Smörkola

    1. Smörkola

    Betyg 3.9 av 5.721 personer har röstat
    Receptet har 30 kommentarer

    Smörkola eller gräddkola är en populär kola med smör, vispgrädde, sirap och socker. Givet julgodis men också gott godis att koka själv året runt. Kulprovet visar när kolan är klar. Slå in den färdiga smörkolan i bakplåtspapper för en traditionell känsla. Kola är fint att ge bort i present!

    Smörkola
  2. Brynt smörkola

    2. Brynt smörkola

    Betyg 4.6 av 5.251 personer har röstat
    Receptet har 48 kommentarer

    Kola på brynt smör är en riktig hit. Snurra dem i en snygg twist för snyggaste julgodiset. Lite flingsalt på toppen förhöjer smakerna och gör pricken över i.

    Brynt smörkola
  3. 5 minuterskola

    3. 5 minuterskola

    Betyg 4.4 av 5.588 personer har röstat
    Receptet har 49 kommentarer

    Kola på 5 minuter? Jadå det är helt möjligt och blir supergott. Fem minuterskolan gör du av socker, sirap och smör. Smaksättningen är vaniljsocker och kakao. När kolan stelnat klipps den enkelt, med en sax, i lagom stora bitar.

    5 minuterskola
  4. Chokladkola

    4. Chokladkola

    Betyg 4.3 av 5.119 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer

    Precis så seg, mjuk och god som en chokladkola ska vara blir den när du gör kolan efter detta recept. Kolan får en god chokladsmak av kakaon. Vispgrädde, socker och sirap tillsammans med glykos ger chokladkolan den perfekta kolakänslan.

    Chokladkola
  5. Julmustkola

    5. Julmustkola

    Betyg 3.9 av 5.89 personer har röstat
    Receptet har 22 kommentarer

    Kola är ett klassiskt julgodis. Men varför inte testa att göra kola med en hint av julmust? En garanterad favorit hos både vuxna och barn.

    Julmustkola
  6. Salt lakritskola

    6. Salt lakritskola

    Betyg 3.3 av 5.202 personer har röstat
    Receptet har 40 kommentarer

    Hör upp alla lakritsfantaster! Det här är kolan ni inte får missa. Söt och seg som en kola ska vara, men med tydligt sting av salmiaksalta lakritskarameller. Men koka hellre två satser än att dubbla receptet – det är grundregeln för ett lyckat kolakok.

    Salt lakritskola
  7. Saffranskola med havssalt

    7. Saffranskola med havssalt

    Betyg 4.6 av 5.178 personer har röstat
    Receptet har 43 kommentarer

    Gör julens godaste kola: smaksatt med saffran och havssalt! Ett magiskt gott julgodis som är enkelt att göra och smakar sött, kryddigt och salt på samma gång.

    Saffranskola med havssalt

Artiklar Visar 1699 stycken

Vika lussekatter

Julproffs!

Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!