Gräddkola, grundrecept

Om du vill koka en riktigt god gräddkola till jul är det här receptet för dig! Det är noga utprovat och smakar precis så där sött, karamelligt och knäckigt som en äkta gräddkola ska göra. Vinägern bidrar till den lena konsistensen och bryter av fint mot sötman.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2015

Ingredienser
ca 40 kolor
50 g smör
3 dl strösocker (270 g)
3 dl vispgrädde (300 g)
1 1/2 dl ljus sirap (210 g)
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
För alla
Fri från gluten och ägg
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Väljer du kokosgrädde behöver kolan koka nästan dubbelt så lång tid för att komma upp i temperatur.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Väljer du kokosgrädde behöver kolan koka nästan dubbelt så lång tid för att komma upp i temperatur.
Gör så här
Näringsberäkningen är per kola.
Tips
Strö gärna över lite flingsalt innan kolan har stelnat helt. Sött och salt gillar varandra!
Kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Vid 122-125°C är smeten lagom kokt för mjuk kola. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.
Kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Vid 122-125°C är smeten lagom kokt för mjuk kola. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi335 KJ / 80 kCal
Fett4 g
Salt0.3 g
Kolhydrater11 g
Protein0.2 g
Kommentarer
Gör den här kolan varje år och ger bort, alltid lika bra. Som andra skrivit så räcker inte 30 min koktiden utan det blir mer 50 min, efter 30 minuter så gör jag kultestet varje 5e minut så konsistensen blir perfekt, lite krångligt men värt det
Karma
2022-12-20Blev lite fel då jag skrev kommentaren. Det ska stå ”då vi kommer till koktid”.
Marianne
2021-11-21Jag följde receptet helt och hållet och använde en gryta med rätt mått. MEN då vi kommer tillkorkad så kokade jag smeten i säkert 50 minuter så koktiden som anges måste absolut vara felaktig. Man ser ju då kolan börjar bli färdig. Den ändrar utseende och ser ut så som knäck gör då den börjar bli klar i grytan. Kolan står nu på kylning och den är jättegod!
Marianne
2021-11-21