Gräddkola, grundrecept

1519
14
Gräddkola, grundrecept

Om du vill koka en riktigt god gräddkola till jul är det här receptet för dig! Det är noga utprovat och smakar precis så där sött, karamelligt och knäckigt som en äkta gräddkola ska göra. Vinägern bidrar till den lena konsistensen och bryter av fint mot sötman.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2015

Gräddkola, grundrecept

Ingredienser

ca 40 kolor
50 g
smör
3 dl
strösocker (270 g)
3 dl
vispgrädde (300 g)
1 1/2 dl
ljus sirap (210 g)
1 tsk
vitvinsvinäger
1 krm
salt

För alla

Fri från gluten och ägg
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Väljer du kokosgrädde behöver kolan koka nästan dubbelt så lång tid för att komma upp i temperatur.

Gör så här

Näringsberäkningen är per kola.

Tips

Strö gärna över lite flingsalt innan kolan har stelnat helt. Sött och salt gillar varandra!

Vad tyckte du om receptet?

1519

Kommentarer

Malin

2020-12-03

Hur länge håller sig kolan i en lufttät bruk förvarad i rumstemperatur?

Emma

2020-11-16

Kan inflika att om man inte tempar kolan så är det svårt att veta om den hinner komm upp i 125°. För mig tog det närmre 50 minuter innan nådd temperatur.

Essie

2019-12-09

Samma problem som Emelie, stått i rumstemp ett halvt dygn o i kyl 1 dygn - rinnig! Kan man göra nåt för att rädda eller är det bara att kasta eller använda som kolasås???? Får väl göra dropptestet nästa gång men hade nog gärna kunna stått i receptet, det kokte ju rejält hela tiden och ändå blev det inte bra...!!! Essie

Redaktionen ICAse

2019-12-10

Hej Essie! Du bör låta kolan stelna i rumstemperatur. Kolan tappar lätt sin konsistens om du förvarar den i kylen. Tyvärr kan du inte koka om den för att rädda den men du kan ju som du säger använda den som kolasås, göra en kladdkaka och toppa med kolan eller varför inte poppa lite popcorn till fredagsmyset och servera med kolan! Hoppas du vill testa receptet igen! Hälsningar Elina

Näringsvärde per portion

Energi 335 KJ / 80 kCal
Fett 4 g
Salt 0.3 g
Kolhydrater 11 g
Protein 0.2 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept