Saffranskola med havssalt
Gör julens godaste kola: smaksatt med saffran och havssalt! Ett magiskt gott julgodis som är enkelt att göra och smakar sött, kryddigt och salt på samma gång.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2020
Ingredienser
ca 40 st
50 g smör
3 dl strösocker (3 dl motsvarar ca 270 g)
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap (1 1/2 dl motsvarar ca 210 g)
1 tsk vitvinsvinäger
2 förp saffran (à 1/2 g)
1 - 2 tsk flingsalt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Näringsvärdet är beräknat per kola.
Energi335 KJ / 80 kCal
Fett4 g
Salt0.3 g
Kolhydrater11 g
Protein0.2 g
Kommentarer
Wow säger jag, vilken smakupplevelse! Denna är så försvinnande gott! Körde vegansk variant och det blev himla bra! Mjölkfritt smör, flora visp och istället för vitvinsvinäger tog vi äppelcidervinäger.
Madeleine
2024-12-08River i en aning limezest. Blir så gott.
Annica
2023-12-05Tänkte testa att göra den här kolan en gång. Slutade med att det blev ett stående inslag varje jul... Helt otroligt god kola. Misslyckades totalt första gången, men de strategier som fick mig att lyckas riktigt bra är: - Tjockbottnad kastrull med 20 cm diameter. - Värm på en spisplatta som är något större än själva kastrullen (gör att det värms upp fortare, min är 21,5 cm och kastrullen är som sagt 20 cm). - Värma till ca 130 grader (men absolut inte mer än så). Får ofta göra två satser varje säsong, eftersom kolorna tar slut så fort... En grej som provades i år var att smaksätta med pepparkakskryddor. Då tar man bara 1,5 msk pepparkakskrydda (färdig i påse/hemmagjord) istället för saffran. Sååå gott!
Sofie
2023-11-19