ÖVER 60 MIN | Avancerad

Saffranskola med havssalt

Gör julens godaste kola: smaksatt med saffran och havssalt! Ett magiskt gott julgodis som är enkelt att göra och smakar sött, kryddigt och salt på samma gång.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 40 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda alla ingredienser utom saffran och flingsalt i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till 125 °C, det tar 25–30 minuter i en kastrull som mäter ca 21 cm i diameter. Rör då och då.
  2. Rör ner saffran. Häll kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm (för 40 bitar). Strö över flingsalt. Låt svalna i rumstemperatur.
  3. Skär kolan i bitar. Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.

Tips

Gör ett kulprov genom att droppa smeten i en kopp kallt vatten. När smeten går att rulla till en kula är den klar.

Ingredienser

Portioner: 40 st
  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker (3 dl motsvarar ca 270 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl ljus sirap (1 1/2 dl motsvarar ca 210 g)
  • 2 förp saffran (à 1/2 g)
  • 1 - 2 tsk flingsalt