Här delar vi med oss av kul kunskap, smarta tips och 8 goda recept med fänkål.
Svartkål
Nyttigt och gott!
Mörkt grön, nästan blåsvart och full av smak – svartkål är grönsaken som förtjänar en självklar plats i köket. I den här guiden delar jag mina bästa recept med svartkål – och reder ut allt du undrat.
Här hittar du alla recept med svartkål.
Svartkål – goda recept och matnyttig kålinformartion
Hur äter man svartkål?
Svartkål kan ätas både rå och tillagad. Strimla bladen fint och massera dem med olivolja och citron till en sallad, eller fräs dem snabbt i panna med vitlök, chili och parmesan. Den är också god i soppor, pastarätter och grytor – eller ugnsrostad till krispiga svartkålschips.
Vad är skillnaden på svartkål och grönkål?
Svartkål och grönkål tillhör samma familj men skiljer sig i både smak och utseende. Svartkål har mörka, smala blad med en djupgrön nästan blåsvart ton och en mildare, nötigare smak. Grönkål är ljusare, krusigare och har en mer robust och lite besk smak. Svartkål är vanlig i italiensk matlagning, medan grönkål oftare används i svenska klassiker som långkål och grönkålschips. Här hittar du alla information om kål.
Kan man äta stjälken på svartkål?
Ja, du kan äta stjälken på svartkål – men den är ofta ganska seg. På unga, späda blad går den fint att använda, särskilt om du hackar den smått och tillagar den. På äldre blad är det bättre att dra loss bladen från den grova mittnerven innan du lagar maten. Stjälken kan dock sparas till buljong eller soppa för extra smak.
Hur fryser man kål?
Kål går utmärkt att frysa, men för bäst resultat bör den förvällas först. Strimla bladen, koka dem snabbt i 1–2 minuter och kyl genast i isvatten. Låt kålen rinna av ordentligt, packa i fryspåsar och frys in. På så sätt behåller den både färg, smak och näring – perfekt att ha redo till soppor, grytor och pajer.
Hur länge håller svartkål i kylen?
Färsk svartkål håller sig i kylen i ungefär en vecka, ibland längre om den förvaras rätt. Linda in bladen i en fuktig handduk eller lägg dem i en plastpåse med lite luft kvar och förvara i grönsakslådan. Undvik att tvätta kålen innan, då håller den sig fräschare längre.
Hur förvarar man svartkål?
Förvara svartkål svalt, helst i kylskåpets grönsakslåda. Lägg bladen i en plastpåse eller linda in dem i en lätt fuktig handduk så behåller de spänsten längre. Tvätta inte innan förvaring – fukten gör att bladen snabbare vissnar. Rätt förvarad håller svartkål upp till en vecka, ibland längre. Tips på hur du får maten att hålla länge hittar du här.
Goda recept med svartkål
Här är några av mina absoluta favoritrecept med svartkål.
Ribollita med vita bönor
Laga ribollita, en rustik italiensk soppa med kål, bönor och bröd. Basen utgörs av lök, selleri och tomat som blir en mustig buljong. Soppan gratineras i ugn med grova brödkrutonger och toppas med smakrik parmesan vid servering.
Pasta med svartkålspesto
Pasta med pesto är en favorit som aldrig slår fel. Gör en smakrik och vackert grön pesto på svartkål, basilika och rostade solroskärnor och avnjut med nykokt pasta och riven parmesan.
Svartkål i tomatkräm med parmesan
Svartkål fräst med gul lök och som sedan får sällskap av smetana och tomatpesto är en snabb, god och enkel sås som passar perfekt att servera till pasta och gärna tillsammans med hyvlad parmesan.
Pizza bianco med svartkål och ädelost
Pizza bianco är kort och gott en pizza utan tomatsås. Här är det i stället crème fraiche, smulad ädelost och riven mozzarella som får stå i centrum, tillsammans med strimlad svartkål. Kålen blir läckert frasig i ugnen. Kör som middag, eller bjud som små snittar.
Öppen lasagne med svamp, kål och beurre blanc
Servera en öppen lasagne som är lika elegant som smakrik! Fyll lasagneplattor med en kräm på ricotta, stekt svamp och lagrad ost och toppa sedan med smörstekt kål och såsen beurre blanc.
Zucchinisallad med parmesan
Krispig, fräsch, söt, syrlig och inte minst god är några ord som beskriver denna zucchinisallad med svartkål, knipplök och rostade mandlar som toppas med riven parmesan.
Kikärtscurry i libabröd med sötpotatis
Härligt mustig blir kikärtsgrytan av curry och kokosmjölk. Rör ner svartkål precis före servering och servera med krispiga klyftor av sötpotatis och fräsch gurka.
Svartkålssallad med päron
Härlig svartkål blir till en god och vacker sallad tillsammans med tunt skivat päron och rostade brödkrutonger. Servera svartkålssalladen som den är, eller som tillbehör till kött, fisk eller fågel.
Artiklar Visar 1758 stycken
Vi har listat våra godaste grönkålsrecept. Grönkålspasta med hasselnötter, hur gott?
Massor av småblad!
Guide
Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.
Goda recept och fakta om spenat
Gott och nyttigt!
Här tipsar jag om goda recept och massa bra fakta om spenat.
Allt du velat veta om flower sprouts
Matskola!
Världens gulligaste kål. Här får du veta allt om den!
Vitkål
Guide
Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?
Blomkål - vacker, god och nyttig
Ät mer grönt
Alla borde älska blomkål! Matnyttig information och mumsiga recept.
Gröna rosenknoppar
Guide
Följ med på en djupdykning i brysselkålens värld.
Kämpar du med att få i barnen grönsaker? Här tipsar vi om 9 recept där vi lurigt nog gömt en massa grönsaker som gör maträtterna ännu godare.