Klarifierat smör
Kärt barn har många namn, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Här lär vi dig mer!
Vispat smör är den krämiga, fluffiga härligheten som brukar serveras med bröd på restaurang. Här visar vi i några enkla steg hur du gör eget vispat smör.
1. Smält smöret i en kastrull tills det får en gyllenbrun färg.
2. Sila sedan bort proteinerna som lägger sig i botten av kastrullen. Du kan antingen sila i ett filter eller försiktigt hälla över smöret i ett annat kärl och låta bottensatsen bli kvar.
3. Låt därefter smöret kallna.
4. Vispa det sedan med elvisp eller för hand tills det blir fluffigt.
5. Sist av allt tillsätter du lite flingsalt för den goda smakens skull.
Det vispade smöret förhöjer allt ifrån en skiva nygräddat bröd till en grillad entrecôte. Givetvis går det utmärkt att smaksätta smöret med exempelvis persilja, pepparrot eller citron. Prova också att bryna smöret innan du vispar för ännu en smaksensation.
Förkokt majs finns på burk, i frysdisken eller bland grönsakerna! Här låter vi ett vispat smör med smak av med lime, chili och koriander smälta över den nygrillade majsen.
Grillad majs med vispat limesmörJa, Smör och margarin är två olika saker, som framställs på helt olika sätt. Smör är animaliskt, baseras på komjölk och framställs genom att vispa grädde.
Margarin är en vegetabilisk produkt som görs genom att oljor hettas upp och blandas med vatten. Margarin och smör är utbytbara när det gäller bakning, men margarin går inte att klara eller bryna och saknar den karaktäristiska smörsmaken.
Den särskilda smaken av brynt smör är svårt att kopiera eftersom den beror på en unik sammansättning av fettsyror och proteiner i smöret. Därför är det svårt att hitta en vegansk ersättare som smakar smör. Men det betyder inte att det inte går att prova, eller använda annat som får en egen unik karaktär!
Kokosfett är krämigt och härligt att baka med.
I småkakor funkar margarin utmärkt och påstås göra degen smidigare och kakorna sprödare.
Om du blandar havregrädde och salt, mixar ner smält kokosfett och rapsolja så får du ett härligt bredbart alternativ till smör.
Kärt barn har många namn, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Här lär vi dig mer!
Vi hjälper dig att reda ut skillnaden mellan smör och margarin. Häng med!
Här tipsar vi om ett gäng otroligt goda recept med brynt smör av både den matiga och sötare sorten.
Hur bryner man smör? Vi visar steg för steg hur du får till den där nötiga smaken.
Låt oss guida dig i hur du får ut mest av smörets unika arom och ge dig smaskiga recept!
Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips.
Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde.
Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.
Kefir är så mycket mer än frukost tillsammans med müsli och bär. Se våra användbara tips!