Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Enkel

Klassiska schackrutor

Schackrutan är en ohotad mördegsfavorit. Den klassisk småkakan går aldrig ur tiden och uppskattas alltid, både för smaken och det raffinerade mönstrets skull. Dessutom så enkel att baka att det inte finns några ursäkter att låta bli.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 50 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ta fram smöret så det hinner bli rumsvarmt.  
  2. Vispa ihop smör och socker till en jämn smet.  
  3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och fortsätt vispa tills det blir stora smulor.
  4. Dela degen i två. Tillsätt vaniljsocker till den ena och kakao till den andra delen. Tryck ihop varje del för sig, till två bollar.  
  5. Ta upp degarna på ett bakbord och dela dem i två delar så du får två ljusa och två mörka delar.  
  6. Rulla ut till längder och tryck till dem mot bakbordet så längderna får platta kanter. Lägg dem tätt ihop, med två ovanpå de andra så de bildar ett litet schackmönster. 
  7. Låt vila i kylen i 1–2 timmar.  
  8. Sätt ugnen på 200°C.
  9. Ta fram längden och skär ca 3–4 mm tjocka skivor.  
  10. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 8–10 minuter.

För alla

Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Recept och bild i samarbete med Valio.

Ingredienser

Portioner: ca 50 st
  • 200 g osaltat smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
Ljus deg
  • 2 tsk vaniljsocker
Mörk deg
  • 2 msk kakao
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer