ÖVER 60 MIN | Medel

Hemmagjorda croissanter

Frukostfralla eller sötfika? En fluffig, hembakad croissant är både och! Den här eleganta fransosen ger garanterade pluspoäng när svärföräldrarna kommer på besök. Det tar lite tid men det är värt att göra egna croissanter från grunden.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 16 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda smulad jäst med fingervarm mjölk och rör tills jästen är helt upplöst. Låt blandningen stå i ca 10 min.  
  2. Knäck ett ägg i jästblandningen och rör ihop utan att vispa för hårt. Rör i salt och socker. 
  3. Häll i mjölet, lite i taget och knåda ihop till en smidig deg. Jäs 1 timme med bakduk över.  
  4. Kavla ut degen till en fyrkant. Täck halva degen med ett lager tunt hyvlat smör och vik sedan över den andra hälften. Du kan klämma ihop kanterna lite så att smöret inte rinner ut.  
  5. Kavla ut degen igen, lägg på mer hyvlat smör på halva degen och vik ihop. Upprepa minst sex gånger. 
  6. Avsluta med att kavla ut till en fyrkant. Skär degen i små fyrkanter, som viks diagonalt till trekanter. Rulla den breda änden mot spetsen och böj till ändarna. Lägg på bakpappersklädd plåt.
  7. Sätt på ugnen på 225°C.  
  8. Jäs under duk ca 30 minuter. Pensla dem med äggula och grädda i 10–15 minuter.

För alla

Fri från laktos. Innehåller gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Recept och bild i samarbete med Valio.

Tips

Det är enklare att hyvla smör tunt om det är kylskåpskallt.

Ingredienser

Portioner: 16 st
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl laktosfri mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 8 dl vetemjöl
  • 350 g kylskåpskallt laktosfritt smör
  • 1 äggula (till pensling)

Näringsvärde
Per portion

Energi 1201 kJ / 287 kCal