UNDER 45 MIN | Medel

Kladdkaka med brynt smör

Kladdkaka med brynt smör i smeten – javisst det blir så gott. Det brynta smöret ger kladdkakan en fyllig smak. Smeten med det brynta smöret är även smaksatt med mycket kakao och vaniljsocker samt lite flingsalt som balanserar smaken fint. Servera kladdkakan med grädde och färska bär.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar).
  3. Bryn smöret i en vid kastrull tills det blir brunt och doftar nötter. Lyft av kastrullen från plattan. Låt smöret svalna något.
  4. Rör ner socker och ägg i smöret, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. 
  5. Häll smeten i formen. Ställ in formen mitt i ugnen ca 20 minuter (öka eller minska tiden vid behov beroende på hur kladdig/seg du vill ha kakan).
  6. Till servering: Servera gärna med lättvispad grädde och bär. Garnera med citronmeliss.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl (1 1/2 dl motsvarar ca 90 g)
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk flingsalt
Till servering
  • lättvispad grädde
  • färska bär
  • citronmeliss