Är du ruskigt sugen på en kladdkaka men har ingen kakao hemma? Men så bra då att vi har en massa tips på vad du kan använda istället för kakao.
Det är ingen fara på taket om det visar sig att du inte har någon kakao hemma. Du kan lika gärna ta mörk choklad. Om du vill baka en kladdkaka eller brownies kan du tänka så här: 1 msk kakao = 1-2 rutor choklad. Men det är inte så noga. Om du älskar choklad så kan du gott lägga till lite extra.
Tänk på det här: Om du byter ut kakao mot choklad så smält chokladen i antingen smält smör eller smält chokladen i en bunke över ett vattenbad eller i micron (viktigt att inte bränna chokladen, choklad bränns väldigt lätt). Med choklad i smeten blir konsistensen mer kompakt, och du kan behöva se över mängden mjöl i receptet.
Istället för chokladbollar kan du testa att göra havrebollar och då kan du byta ut kakaon mot exempelvis Oboy.
Tänk på det här: Oboy innehåller socker. Det går att byta ut mot Oboy men konsistens och smak blir inte samma som med kakao om det är stora mängder. Till exempel kladdkaka blir sötare, naturligtvis ljusare och kan behöva längre tid i ugnen på grund av större sockermängd.