Byta ut

Vad kan man använda istället för strösocker?

Är du så pass sötsugen att du just i detta nu står med halva kroppen inne i skafferiet och letar efter strösockerpåsen? Om du har slut på socker så kommer lite tips på alternativ.

Alternativ till strösocker

  1. 1. Några andra sockersorter

    Det funkar bra att byta ut strösocker mot rörsocker, muscovadosocker eller farinsocker. Muscovado och farinsocker har en annan smak och färg vilket kan påverka smaken och färgen på slutresultatet. Sötningsmedel så som sötströ fungerar bra som smaksättare.

  2. 2. Tänk på det här

    Gelésocker innehåller vegetabilisk geleringsmedel och passar bäst till desserter som ska stelna (pannacotta, gelé osv), syltsocker innehåller pektin och passar som namnet säger bäst till sylt och marmelader. Florsocker innehåller potatismjöl (stärkelse) vilket gör att i kontakt med vätska kan den klumpa sig. Florsocker funkar bra att ge sötma till saker men texturen kan bli annorlunda i bakverk om man byter ut rakt av mot strösocker.

Goda grejer utan strösocker

Banankaka utan tillsatt socker

Banankaka utan tillsatt socker

Betyg 4.2 av 5.
21 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer.

En god och saftig kaka som är perfekt när du har bananer över. Det är frukten som ger sötman i banankakan. Olivoljan bidrar med saftighet och jordnötssmör och valnötter ger extra smak och konsistens.

Banankaka utan tillsatt socker
Cheesecake med rabarberkompott och hallon

Cheesecake med rabarberkompott och hallon

Betyg 3.3 av 5.
10 personer har röstat
Receptet har 6 kommentarer.

Är inte rabarber underbart så säg! Denna krämiga cheesecake utan tillsatt socker, med len rabarberfyllning är den perfekta efterrätten till vårens middagsbjudningar. Som kontrast till den krämiga fyllningen har cheesecaken en härligt ”crunchy” botten med smak av hasselnötter.

Cheesecake med rabarberkompott och hallon
Nyttig kladdkaka

Nyttig kladdkaka

Betyg 2.8 av 5.
573 personer har röstat
Receptet har 28 kommentarer.

En nyttig variant på kladdkaka, finns det? Ja, här är en hälsosammare version på den klassiska kladdkakan. Fylld med nyttigheter som morot, cashewnötter, mörk choklad och olivolja. Mixat tillsammans med dadlar och kokos, bättre än så här blir det inte och dessutom helt glutenfri och utan tillsatt socker. Mums!

Nyttig kladdkaka
Salty caramel bites

Salty caramel bites

Betyg 4.8 av 5.
161 personer har röstat
Receptet har 23 kommentarer.

Dessa små snickersbitar på jordnötter och dadlar är perfekta att ha i frysen när sötsuget slår till. Söta och goda utan tillsatt socker. Ät de direkt när de kommer ur frysen eller låt de tina en stund för mjukare konsistens.

Salty caramel bites
Sura godisar av fruktjuice

Sura godisar av fruktjuice

Betyg 3.4 av 5.
17 personer har röstat
Receptet har 5 kommentarer.

Jättegoda gelébitar av mango- och äppeljuice med syrligt överdrag av arrowrot och citronsyra. Nyttigare godis utan tillsatt socker som du kan bjuda på nästan när som helst.

Sura godisar av fruktjuice
Sega kolakakor

Sega kolakakor

Betyg 4 av 5.
892 personer har röstat
Receptet har 22 kommentarer.

Goda kolakakor är gärna lite sega i bettet, och det blir kakorna med det här enkla receptet. Sirap, farin och vanilj ger småkakorna den rätta smaken av kola. En populär kaka som går snabbt att baka och gillas av både stora och små.

Sega kolakakor

Artiklar (1535)

Byta ut

Är bakpulvret slut?

Här tipsar vi om vad du kan använda istället för bakpulver när du bakar.

Byta ut

Slut på sirap hemma?

Då behöver du inte få panik för man kan faktiskt ersätta sirap med exempelvis honung.