Hur bryner man smör? Att bryna smör är enklare än vad du kanske tror. Smaken blir fint nötig och passar så otroligt bra i olika maträtter och desserter. Här visar vi hur du bryner smör!
Här kommer ett recept på
brynt smör.
Lägg smöret i en kastrull och smält på hög värme.
Fortsätt att värma smöret under vispning.
När det börjar lukta så där nötigt härligt och fått en gyllebrun färg är det dags att ta bort kastrullen från plattan direkt. Grattis, nu har du fått till ett brynt smör. Lätt som en brynt smörplätt
Det som händer när du bryner smör är att det uppstår en kemisk reaktion mellan kolhydraterna (mjölksockret) och aminosyrorna (mjölkproteinet). Det kallas för Maillardreaktion, och gör att smöret färgas nötigt brunt och ger en smakpalett med förnimmelse av smörkola.
På franska kallas brynt smör beurre noisette, hasselnötssmör, just för att smaken blir fint nötig. I det franska köket används ofta brynt smör som smakförhöjare till både sött och salt.