Nyttigare vardag

Så här tar vi fram vår nyttiga veckomeny

Vill du äta goda, nyttigare middagar utan att själv behöva fundera alltför mycket? Då vill vi tipsa om vår nyttiga veckomeny, med recept utvalda av ICAs dietist.
Tips! Ta mig direkt till vår nyttiga veckomeny!

Nyttiga middagstips

Varje vecka bjuder vi på en veckomeny med nyttiga middagstips. Recepten – som är skapade av ICAs kockar och utvalda av ICAs dietist – är fullproppade med baljväxter och grönsaker i regnbågens alla färger. Vissa recept är vego, andra innehåller fisk, skaldjur eller fågel. Däremot innehåller de nästintill aldrig rött kött.

– Jag väljer ut recept som uppfyller kriterierna för nyckelhålsmärkningen. Då kan du lita på att du får måltider som inte är alltför kaloristinna och som innehåller grönsaker i tillräcklig mängd men begränsat med salt och socker. Dessutom är fettkvaliteten god. Vi vet att många behöver äta på just det sättet för att öka chanserna till välmående, både idag och på lång sikt, förklarar ICA-dietisten Paula Frösell.

Klimatsmarta recept

I och med att många av recepten till stor del baseras på råvaror från växtriket, fågel och magrare mejeriprodukter är de inte bara nyttigare, utan även mer eller mindre klimatsmarta.

– För alla nya recept räknar vi ut vilken klimatpåverkan de har. De recept som är bäst ur klimatsynpunkt har tre löv. Två löv betyder att receptet är bättre ur klimatsynpunkt än genomsnittssvenskens måltid. Ett löv innebär att receptet är ett steg i rätt riktning, Paula.

Nyckelhålsmärkt hela veckan

Eller bara halva - du väljer! Veckomenyn löper från måndag till söndag, allt för att underlätta veckans alla nyttigare middagar för dig.

Kanske faller något av veckans recept dig inte i smaken och då finns ändå ett gäng till eller så vill du ha lite lösare tyglar under helgen och följer inte veckomenyn då. Att äta nyttigt under vardagarna räcker oftast bra, men vill du så finns en rätt för veckans alla middagar. Oftast innehåller veckomenyn ett eller två recept som känns lite festligare och som kan lämpa sig väl för fredags- eller lördagsmiddag.

  • Tallrikar med fräscha och nyttiga måltider, sett uppifrån.

    Ta del av nyttiga veckomenyn!

    Så. Få hjälp med veckans mat- och middagsplanering och låt det nya nyttigare livet börja. Ny meny varje vecka!

Livsmedelsverket rekommenderar

500 gram frukt och grönt varje dag

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!

Några exempel på cirka 500 gram frukt och grönt:

  • 1 blodapelsin, 1 äpple, 1 morot, 1 dl blåbär och en näve broccoli
  • 1 kiwi, 1 banan, 1 morot, några sparrisar och krossade tomater i en köttfärssås
  • 1 banan, vegetariska biffar på linser, 1 liten palsternacka, 1 dl gröna ärtor och ett äpple

Artiklar (1567)

Nyckelhålsmärkta recept!

Nyttig veckomeny

Hälsosamma och nyckelhålsmärkta middagstips för veckans alla sju dagar.

ICA-dietisten tipsar!

Alger i mat

Under havsytan döljer sig ett grönsaksland, fullt med alger och sjögräs. Men är de trendiga råvarorna så nyttiga som alla säger? Och hur kan man använda havets grönsaker i matlagningen? Ta del av ICA-dietistens kunskap och ICA-kockarnas läckra recept!

Gott och enkelt!

Snabb middag

Fem supersnabba recept och tips till dig som vill spara tid i köket.

Torskrygg

Vi beskriver skillnaden mellan torskfilé och torskrygg. Och bjuder på tre recept med torsk