Apelsin - fakta, tips och recept
Här kommer fakta och mängder med goda recept med vinterns favoritfrukt apelsinen.
Den härliga, friska örten rosmarin ser ut som en liten julgran och passar perfekt i allt från kycklingrätter, lamm och marinader till fluffiga focaccias och kakor. Och potatis såklart! Lär dig mer om den mångsidiga örten och få tips på goda recept med rosmarin.
Tips! Sugen på focaccia? Spana in våra bästa recept här.
Rosmarin har en distinkt, aromatisk och kraftfull smak som kan beskrivas som kryddig och träig med en smak som påminner om tall och peppar. Den har en lätt bitterhet som ger den en djupare karaktär och en uppfriskande, nästan mentolliknande ton med en subtil sötma.
Rosmarin passar väldigt bra i rätter med lamm, kyckling, potatis och bröd samt i marinader. Den kan även användas i kakor, desserter och drinkar. Smaken är mycket intensiv, så det räcker oftast med en liten mängd för att sätta prägel på en rätt.
Färsk rosmarin har en mildare, fräschare och mer subtil smak som är perfekt för rätter där smaken inte ska dominera för mycket. Den färska är också bra som garnering. Torkad rosmarin har en mer koncentrerad, intensiv smak eftersom vattnet har försvunnit och passar bäst i långkok, grytor och marinader där den får tid att mjukna och utveckla sin smak. Båda varianterna är utmärkta, så välj utifrån receptet och vad du har tillgängligt! Tips: 1 tesked torkad rosmarin = 1 matsked färsk rosmarin.
Plocka bladen från stjälken och hacka bladen eller slå lätt på dem så frigörs smaken bättre. Tillsätt den färska rosmarinen i slutet av tillagningen för att bevara den friska smaken.
Ja, du kan äta stjälken på rosmarin, men den är ofta hård och träig. Smaken i stjälken är dock koncentrerad så den kan bidra med god smak om du låter den koka med i maträtten, ta upp dem ur pannan eller kastrullen innan servering.
Ja, du kan frysa in rosmarin, och det är ett utmärkt sätt att bevara den fräscha smaken längre! Plocka bladen från stjälken och frys in eller frys in hela kvistar.
Denna oemotståndliga skapelse är ett så kallat dra-isär-bröd, även känt som pull apart-bröd, där varje bit är fylld med vitlök, rosmarin och ost – perfekt för delning! Tveka inte att baka detta fluffiga, saftiga bröd som garanterat kommer att imponera.
Vitlöksbröd med rosmarin och ostDenna variant på Janssons frestelse, med rosmarin och sardeller, erbjuder en modern twist på den klassiska rätten. Krämig, smakrik och perfekt för julbordet!
Janssons frestelse med rosmarin och sardellerNjut av julgodisfavoriten knäck med en spännande smaksättning! Knäck med rosmarin och flingsalt är söt, seg och med en härlig örtighet och balanserad sälta. Passar också perfekt som ätbar gåva till nära och kära.
Knäck med rosmarin och flingsaltNjut av en lyxig förrätt med krämig burrata, gyllene brynt rosmarinsmör och rostade pinjenötter. En enkel men förförisk rätt som garanterat imponerar på dina gäster!
Burrata med brynt rosmarinsmör och pinjenötterDenna kaka är både en fröjd för ögat och smaklökarna! En saftig kaka med rivet äpple, kardemumma och rosmarin som toppas med en len färskostfrosting med smak av honung. Dekorera kakan med rosmarinkvistar och framstå som ett riktig bakproffs!
Äppelkaka med rosmarin och honungsfrostingLaga saftiga kycklingspett marinerade i citron, rosmarin och fänkålsfrö! Det här är en lättlagad och smakrik rätt som passar alla grilltillfällen. Servera spetten med friska citronklyftor och valfria tillbehör.
Kycklingspett med citron och rosmarinKrispigt rostad skivad potatis i ugn blir garanterad succé på middagsbordet eller festen. Tunna potatisskivor med vitlökssmör och rosmarin i ett vackert mönster bakas i en form. Det blir en smörig råstekt potatis som påminner om hasselbackspotatis. Det här är faktiskt en potatisrätt som förtjänar sin plats på nyårsmenyn!
Krispig potatis med örterProva att baka egen saftig och smakrik focaccia! I detta recept bakar vi focaccian i långpanna och smaksätter det italienska brödet med söta vindruvor och kryddig rosmarin.
Focaccia med vindruvor och rosmarinFyll glasen med en bubblig drink med grapefrukt, rosmarin och mousserande vin. Frisk och fräsch med örtiga toner som passar perfekt som fördrink och funkar lika bra med som utan alkohol.
Grapefruktdrink med rosmarinAtt grilla lammracks är fantastiskt gott - speciellt när de får ta smak av fänkål, färsk rosmarin, vitlök och fräsch citron. Låt köttet marineras ordentligt genom att både gnida in och sedan pensla på med mera marinad under grillningens gång.
Grillade lammracks med rosmarinGör en hel kyckling i ugnen, sköter sig själv medan du gör annat. Som till exempel dreglar av dofterna av det drömmiga kryddsmöret med sardeller, rosmarin och citron som gör kycklingen sällskap där inne. Snart är maten klar!
Hel kyckling med rosmarin- och citronsmörHemgjord marmelad med tomat och rosmarin. En piffig smaksättare till vilken ost som helst. Och glöm inte knäckebrödet!
Tomat- och rosmarinmarmeladWow vilka smaker! Syrliga äpplen, söt kolasås och gräddig glass är jättegott, det vet ju de flesta, men med lagerblad och rosmarin så blir den här desserten en riktig fullpoängare till både vardag och fest!
Rosmarinstekta äpplen med kola- och lagerbladsåsMarinad med sting och en touch av kaffe. Blanda med vitlök, olja, tomatpuré, soja, honung och sambal oelek och du har en stark och smakrik marinad till dina köttbitar eller kycklingfiléer.
Kaffe- och chilimarinadHär kommer fakta och mängder med goda recept med vinterns favoritfrukt apelsinen.
Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!
Älskar du också senap? Spana in våra goda recept med senap i fokus!