Folke

Recept med Folke-ost

Om du älskar ost i mat så är Folke osten för dig. Den passar i allt men godast blir den i en lasagne, i en pasta eller som en pesto. Frågan är: kan det vara Sveriges godaste ost?
Här hittar ni alla våra olika ostar

Hur smakar osten Folke?

Här har ni en ost gjord på svensk mjölk. Denna grynpipiga ost (va??), ja, med det menar vi att den smakar lite som en Gruyère eller en schweizisk Appenzeller. Fint ska det va! Ja ni hör ju, den här osten har allt man kan önska. Här listar vi våra bästa recept där Folke-osten spelar huvudrollen. 

Illustration

6 recept med Folke-ost

  1. Svensk pesto med hasselnötter och Folke

    1. Svensk pesto med hasselnötter och Folke

    Betyg 4.8 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Vanlig pesto släng dig i väggen! Den här otroliga röran innehåller rostade hasselnötter, persilja och Folkeost. En otrolig smakupplevelse för prick alla. 

    Svensk pesto med hasselnötter och Folke
  2. Glutenfri vegolasagne med Folke

    2. Glutenfri vegolasagne med Folke

    Betyg 4.8 av 5.
    103 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer.

    Lasagne är ju givetvis supergott men om man spetsar den med Folke-ost så blir den ännu godare. Förutom Folke innehåller den aubergine, krämig färskost, matiga gröna linser och en oerhört fyllig tomatsås. 

    Glutenfri vegolasagne med Folke
  3. Tacopaj med nachos och Folke-ost

    3. Tacopaj med nachos och Folke-ost

    Betyg 4.3 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Alla som gillar tacopaj räcker upp ett nachochips! Den här tacopajen får en otrolig smak tack vare den smakrika Folkeosten. Toppa hela härligheten med nachos för extra krisp. 

    Tacopaj med nachos och Folke-ost
  4. Pasta med svampbolognese

    4. Pasta med svampbolognese

    Betyg 4.5 av 5.
    33 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Vill du veta hemligheten till en perfekt bolognese? Man toppar den med Folke-ost! 

    Pasta med svampbolognese
  5. Kräftpaj

    5. Kräftpaj

    Betyg 4.5 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Kräftpaj med riktig mycket smak av kräftstjärtar och dill. Använd gärna en ost med mycket smak, så blir din kräftpaj ännu godare. Pajen kan serveras både varm, ljummen eller kall, allt blir lika gott.

    Kräftpaj
  6. Ostpaj med dill

    6. Ostpaj med dill

    Betyg 5 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Paj med riktigt mycket dillsmak som passar fint att servera till både kräftor och räkor eller andra skaldjur. Använd en god hårdost i fyllningen så blir din ostpaj ännu mer smakrik. Pajen passar fint att servera både varm, ljummen eller kall.

    Ostpaj med dill
Varför föddes Folke?

2017 såg Folke-osten dagens ljus. Folke kom till för att vi ville skapa en ost som görs helt och hållet i Sverige, där vi använder svensk mjölk. Men trots att denna grynpipiga ost helt är gjord på svenska ingredienser så påminner den en aning om Grùyere och Appenzeller. 

Tips! Skär osten i kuber och ät den precis som den är eller testa att smälta den i en lasagne eller i en grilled cheese-macka.

Vad betyder märket?

Vad betyder märket?

Här är listan på märkningar att hålla utkik efter när du vill handla svensk mat, och vad de olika märkena betyder.

Till listan

Artiklar (1580)

Pannkakor

Pannkaksfabriken på Gotland

Kan ni gissa hur många raggmunkar man gör i minuten i pannkaksfabriken på Gotland?

Jag gissar på...
Härifrån Sverige

Därför ska du välja svenskt

Att välja mat från Sveriges bönder är bra för alla. Sveriges bönder står för en stor del av maten i våra hyllor och det är ett sortiment som växer.

Jag vill veta mer!
Grillost

Recept med grillost

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Här hittar du alla våra recept med grillost.

Till grillost-recepten
Svenskt

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.

Så kan du hjälpa till!

5 sätt att stötta bönderna

Det finns många anledningar till att välja svensk mat. Smaken, kvalitén och lägre klimatavtryck, men också för att säkra Sveriges jordbruk. Genom att köpa svensk mat hjälper du bönderna att hålla sina verksamheter vid liv.

Råvarukunskap!

Svenska sädesslag!

Vete, korn, havre och råg. De svenska sädesslagen är en fantastiskt kärnfull kvartett både när det gäller näring och smak. Här finns allt du behöver veta!

Vad ska man välja?

Närproducerat eller ekologiskt?

Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.