Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.
Här hittar du alla våra recept med
grillost.
Tillsammans med Storbritannien är Sverige världens största importör av cypriotisk halloumi. Vi äter närmare 4000 ton av den gnisslande osten. Samtidigt så har den svenska mjölkkonsumtionen följt en nedåtgående kurva.
För att hjälpa våra bönder i Sverige väcktes tankarna om en svensk grillost Lika gnisslig och god men från svenska mjölkgårdar. Norrmejerier kontaktades och frågor kopplat till den svenska grillosten ställdes till Norrmejeriers ostmästare Mattias Norberg som också var med och tog fram receptet till den norrländska populära ICA-osten Folke.
I och med att grillosten görs på komjölk blir det en annan ost än den cypriotiska. För att få till exakt samma smak hade vi behövt tillsätta enzymer och det var inte den vägen vi ville gå. Vi har istället strävat efter att hamna så nära som möjligt, men med en ren råvara som har sin egen smaknyans.
Osten får en fin sötma och gräddighet av komjölken som skiljer sig från smaken på traditionell halloumi. Och den blir också något grynigare i konsistensen.
Den viktigaste parten i detta ostprojekt är kossorna som fridfullt betar längs med kullarna vid älven i Överrödå några mil utanför Umeå. Per och Monica Mattsson är mjölkbönder i andra generation och är med sina 33 mjölkkor en betydande del i att den nya osten blir till.
Det är oerhört viktigt för oss att det tas fram nya produkter som görs på vår mjölk så att Norrmejerier kan fortsätta rulla och våra kossor kan hålla landskapet levande, säger Per och tillägger att det även ger framtidshopp för nya generationer mjölkbönder.
En produkt som den svenska grillosten kan hindra det. Varje år importerar vi 4000 ton halloumi till Sverige. Om vi kan nå upp till att sälja bara hälften av det så räddar det många norrländska mjölkgårdar.
Det här är en annan ost med en annan men snarlik karaktär. Men jag kan verkligen uppskatta sötman och gräddigheten i den svenska grillosten så ja, kanske …
– Men så är jag ju partisk i målet, tillägger han.
Nu när vi har lärt oss så mycket om vår svenska grillost så är det hög tid att laga några goda rätter med grillost eller vad tycker ni? Här kommer fyra goda recept.
Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!