Recept med Folke-ost
Om du älskar ost i mat så är Folke osten för dig. Den passar i allt men godast blir den i en lasagne, i en pasta eller som en pesto. Frågan är: kan det vara Sveriges godaste ost?
Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.
Här hittar du alla våra recept med grillost.
Tillsammans med Storbritannien är Sverige världens största importör av cypriotisk halloumi. Vi äter närmare 4000 ton av den gnisslande osten. Samtidigt så har den svenska mjölkkonsumtionen följt en nedåtgående kurva.
För att hjälpa våra bönder i Sverige väcktes tankarna om en svensk grillost Lika gnisslig och god men från svenska mjölkgårdar. Norrmejerier kontaktades och frågor kopplat till den svenska grillosten ställdes till Norrmejeriers ostmästare Mattias Norberg som också var med och tog fram receptet till den norrländska populära ICA-osten Folke.
I och med att grillosten görs på komjölk blir det en annan ost än den cypriotiska. För att få till exakt samma smak hade vi behövt tillsätta enzymer och det var inte den vägen vi ville gå. Vi har istället strävat efter att hamna så nära som möjligt, men med en ren råvara som har sin egen smaknyans.
Osten får en fin sötma och gräddighet av komjölken som skiljer sig från smaken på traditionell halloumi. Och den blir också något grynigare i konsistensen.
Den viktigaste parten i detta ostprojekt är kossorna som fridfullt betar längs med kullarna vid älven i Överrödå några mil utanför Umeå. Per och Monica Mattsson är mjölkbönder i andra generation och är med sina 33 mjölkkor en betydande del i att den nya osten blir till.
Det är oerhört viktigt för oss att det tas fram nya produkter som görs på vår mjölk så att Norrmejerier kan fortsätta rulla och våra kossor kan hålla landskapet levande, säger Per och tillägger att det även ger framtidshopp för nya generationer mjölkbönder.
En produkt som den svenska grillosten kan hindra det. Varje år importerar vi 4000 ton halloumi till Sverige. Om vi kan nå upp till att sälja bara hälften av det så räddar det många norrländska mjölkgårdar.
Det här är en annan ost med en annan men snarlik karaktär. Men jag kan verkligen uppskatta sötman och gräddigheten i den svenska grillosten så ja, kanske …
– Men så är jag ju partisk i målet, tillägger han.
Nu när vi har lärt oss så mycket om vår svenska grillost så är det hög tid att laga några goda rätter med grillost eller vad tycker ni? Här kommer fyra goda recept.
Fräsch och lättlagad persikosallad som också rymmer grillad hjärtsallad, avokado och grillost. Jalapeñodressingen ger det rätta stinget och för extra crunch toppas salladen med rostade pecannötter.
Persikosallad med grillost och avokadoCaprese med grillost är en fläkt från Italien. Grillosten läggs på ett gott surdegsbröd som du innan har gnidit in med en vitlöksklyfta för extra god smak. Toppa brödet med skivade tomater, god olivolja och naturligtvis färsk basilika.
Caprese med grillost på grillat surdegsbrödSpännande smakkombination med salt grillost, söt vattenmelon, het sweet chilisås och frisk mynta. Grilla melon och grillost och dippa i sweet chilisås blandad med hackad mynta. En smaksensation och ett trevligt tilltugg.
Grillostspett med melonEn snabblagad och god pastasallad som passar utmärkt till picknicken eller som tillbehör på buffébordet. En underbar mix av smaker och texturer, där de milda bönorna gifter sig fint med den salta grillosten och bryter av mot de krispiga valnötterna. Salladen kan med fördel tillagas kvällen innan.
Pastasallad med bönor och grillostSkapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Om du älskar ost i mat så är Folke osten för dig. Den passar i allt men godast blir den i en lasagne, i en pasta eller som en pesto. Frågan är: kan det vara Sveriges godaste ost?
Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten
Det finns många anledningar till att välja svensk mat. Smaken, kvalitén och lägre klimatavtryck, men också för att säkra Sveriges jordbruk. Genom att köpa svensk mat hjälper du bönderna att hålla sina verksamheter vid liv.
Några hundra eller flera hundratusen? Vi har varit på pannkasfabriken på Gotland!
Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.
Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde.
Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.
Vi visar steg för steg hur du gör bakad brie.