Härifrån Sverige

Svenska märkningar

När du vill handla svensk mat finns det flera olika märkningar som gör det lättare för dig att hitta varan i hyllan. Här nedan finns en lista på de vanligaste märkningarna.

Märkningar på produkter i butiken

Märket Från Sverige

Från Sverige

Från Sverige är den vanligaste märkningen av svenska produkter och en symbol du säkert känner igen ifrån din butik. 

När du köper en vara märkt med Från Sverige betyder det att alla djur är födda och uppfödda i Sverige, odling har skett i Sverige och all förädling och packning har gjorts i Sverige.

När det gäller produkter med fler än en ingrediens måste kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur alltid utan undantag vara 100% svenska för att märkas med Från Sverige. Det gäller även när dessa råvaror används som ingrediens i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.

I övrigt gäller för produkter som består av fler än en ingrediens att minst 75% av innehållet är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller kanelbulle är några exempel på sådana produkter.

Information från Från Sveriges hemsida.

Märket Kött från Sverige.

Kött från Sverige

Märket Kött från Sverige är en variant av märkningen Från Sverige som tydliggör att det är svenskt kött i varan. När du köper en vara märkt med Kött från Sverige vet du att den kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är både förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. 

Information från Från Sveriges hemsida.

Märkningen Mjölk från Sverige

Mjölk från Sverige

Märket Mjölk från Sverige tydliggör att mjölkens ursprung i varan är svensk. Alla mejerivaror som märks med Från Sverige och Mjölk från Sverige görs av 100% svensk mjölk från djur som är födda och uppfödda i Sverige och produkten är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Information från Från Sveriges hemsida.

Märket svenskt sigill

Svenskt sigill

Svenskt sigill är en märkning du kan hitta på både mat och blommor i butikerna. Den här märkningen har kanske de striktaste kraven på vilka produkter som får kallas svenska.

När du köper mat eller blommor märkta med Svenskt Sigill kan du vara säker på att varan är odlad, född, uppfödd, producerad, slaktad, förädlad och förpackad i Sverige. 

Alla ingående ingredienser i en produkt ska ha svenskt ursprung för att kunna märkas med Svenskt sigill. Den huvudsakliga råvaran som till exempel blåbär och mjölk i blåbärsyoghurt eller kött i en korv ska alltid vara certifierad enligt Svenskt Sigill. 

Om någon råvara som behövs i produkten inte odlas i Sverige till exempel citron eller choklad så tillåter Svenskt sigill max 10% vegetabiliska råvaror som inte har svenskt ursprung.

För animaliska livsmedel som kött, mjölk eller fisk finns inga undantag, där tillåts endast råvaror med svenskt ursprung. 

Information från Svenskt sigills hemsida.

Märket Svensk fågel

Svensk fågel

Svensk fågel är en branschorganisation som har en märkning för svensk kyckling och kalkon. Märkningen garanterar att kycklingen eller kalkonen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige – oavsett vilken produkt det rör sig om.

Märkningen ställer också krav på att producenten följer Svensk fågels program för kvalitet och kontroll, riktlinjer för transport och slakt och genomgår diverse utbildningar inom till exempel djurhållning och livsmedelssäkerhet. 

Information från Svensk fågels hemsida.

Annan information i butiken

En traktor på en åker. Ovanpå fotografiet av traktorn finns en symbol i blått och gult där det står härifrån Sverige och Icas logotyp.

Härifrån: Sverige

På ICA är vi stolta över vårt samarbete med lantbrukare och matproducenter i hela landet. Vi delar samma kärlek för maten och råvarorna, och det gör såklart du med!

När du väljer svensk- och lokalproducerad mat, så hjälper du till att skapa förutsättningar för en god morgondag. Därför vill vi göra det lätt för dig att hitta svenska varor i butiken. Med Härifrån: Sverige guidar vi dig till god mat från Sverige och från din hembygd!

15 skäl att välja svenskt