Tänk dig en fabrik där man fullkomligt badar i pannkakor, plättar och raggmunk, SLURP! En sån fabrik finns på Gotland och vi åkte dit för att ta reda på allt som man kan vilja veta om pannkakor. Kan ni gissa hur många raggmunkar man gör i minuten?
Här hittar du alla recept med
pannkakor.
Hur många pannkakor görs det på en dag? Vad innehåller dessa magiska pannkisar och innehåller pannkakorna bara ingredienser från Sverige? Vi pratade med pannkaksfabrikens VD Magnus Bolin.
Funkar precis som när man gör pannakakor hemma. Det enda som skiljer sig är att man använder en bytta som rymmer 200 liter smet. En till sak som skijer sig är att vi använder mjölkpulver istället för mjölk.
Efter att man blandat smeten lägger man allt på ett stekjärn och så vänder man pannkisarna och direkt efter kyls de ner så att vi kan garantera hållbarheten .
Vi pratade om hur vi skulle kunna ta hand om de ägg som man inte sålde i butik. Då kom vi på att äggen skulle passa utmärkt i en pannkakssmet och pannkaksfabriken föddes. Innan kom alla ICAs pannkakor från Belgien men på detta sätt kunde vi ta hem produktionen till Sverige vilket såklart är himla kul!
Vi steker 11 000 pannkakor i timmen, 22 000 plättar i timmen och 8000 raggmunkar i timmen. Under ett dygn tillagas cirka 180 000 pannkakor!
I det korta perspektivet skulle jag säga prisutvecklingen på råvaror.
Vi har för låg självförsörjningsgrad i Sverige. Så om vi producerar mer mat i Sverige så skapar det mer arbetstillfällen och bidrar till att hela systemet fungerar bättre.
Allt utom saltet. Det finns helt enkelt inget svenskt salt.
Smeten ska stå och svälla innan man börjar steka. Här hittar du ett recept på pannkakssmet.
Då har man för bråttom. Hällen måste vara varm!
Kör i lite smör i pannan och lägg dom i stekpannan en kort stund så blir dom supergoda. Om du inte orkar det så går micron lika bra!
Dessa goda pannkakor innehåller ägg, färska ägg, vetemjöl och salt. Servera med det du gillar!
Innehåller potatis, färska ägg, vetemjöl, rapsolja, salt och vitpeppar. Servera med stekt fläsk och lingonsylt!
Innehåller mjölk, färska ägg, vetemjöl, rapsolja och salt. Plättar trivs bäst ihop med söta tillbehör!
Pannkakstårta - finns det något godare? Den här raringen kan du bygga med egengjorda pannkisar eller så sparar du oceaner av tid och köper färdiga. Oavsett så blir den galet god!
Man kanske drar sig lite för att göra crèpes till middag pga det tar en himlans massa tid och innehåller många moment. Men vad säger ni om vi föreslår färdiga pannkakor? Vips så är ett jobbigt steg borta.
Maträtternas maträtt är väl ändå raggmunken? Här kommer livets tips: Köp färdiga raggmunkar och toppa dom med bacon och råkostsallad. Du kommer inte känna skillnaden!
Här är listan på märkningar att hålla utkik efter när du vill handla svensk mat, och vad de olika märkena betyder.