Bild laddas
Pannkaksfabriken

Ett besök i pannkaksfabriken på Gotland

Tänk dig en fabrik där man fullkomligt badar i pannkakor, plättar och raggmunk, SLURP! En sån fabrik finns på Gotland och vi åkte dit för att ta reda på allt som man kan vilja veta om pannkakor. Kan ni gissa hur många raggmunkar man gör i minuten?
Här hittar du alla recept med pannkakor.

9 snabba om pannkaksfabriken

Hur många pannkakor görs det på en dag? Vad innehåller dessa magiska pannkisar och innehåller pannkakorna bara ingredienser från Sverige? Vi pratade med pannkaksfabrikens VD Magnus Bolin.

  1. 1. Hur tillverkas era pannkakor?

    Funkar precis som när man gör pannakakor hemma. Det enda som skiljer sig är att man använder en bytta som rymmer 200 liter smet. En till sak som skijer sig är att vi använder mjölkpulver istället för mjölk.

    Efter att man blandat smeten lägger man allt på ett stekjärn och så vänder man pannkisarna och direkt efter kyls de ner så att vi kan garantera hållbarheten . 

  2. 2. Varför startades pannkaksfabriken?

    Vi pratade om hur vi skulle kunna ta hand om de ägg som man inte sålde i butik. Då kom vi på att äggen skulle passa utmärkt i en pannkakssmet och  pannkaksfabriken föddes. Innan kom alla ICAs pannkakor från Belgien men på detta sätt kunde vi ta hem produktionen till Sverige vilket såklart är himla kul!

  3. 3. Hur många pannkakor, plättar, raggmunkar gör ni om dagen?

    Vi steker 11 000 pannkakor i timmen, 22 000 plättar i timmen och 8000 raggmunkar i timmen. Under ett dygn tillagas cirka 180 000 pannkakor! 

  4. 4. Vilka är era största utmaningar?

    I det korta perspektivet skulle jag säga prisutvecklingen på råvaror.

  5. 5. Varför tycker du att det är viktigt att köpa svenska pannkakor?

    Vi har för låg självförsörjningsgrad i Sverige. Så om vi producerar mer mat i Sverige så skapar det mer arbetstillfällen och bidrar till att hela systemet fungerar bättre.

  6. 6. Är alla ingredienser svenska?

    Allt utom saltet. Det finns helt enkelt inget svenskt salt.

  7. 7. Tips till folk som gör pannkakor hemma?

    Smeten ska stå och svälla innan man börjar steka. Här hittar du ett recept på pannkakssmet.

  8. 8. Varför blir den första pannkakan man steker så konstig och sladdrig?

    Då har man för bråttom. Hällen måste vara varm!

  9. 9. Hur ska man värma era pannkakor så att dom blir så goda som möjligt?

    Kör i lite smör i pannan och lägg dom i stekpannan en kort stund så blir dom supergoda. Om du inte orkar det så går micron lika bra!

Bild laddas

Pannkaksfabrikens sortiment och goda pannkaksrecept

  • Bild laddas

    ICAs egna pannkakor

    Dessa goda pannkakor innehåller ägg, färska ägg, vetemjöl och salt. Servera med det du gillar!

  • Bild laddas

    ICAs egna raggmunkar

    Innehåller potatis, färska ägg, vetemjöl, rapsolja, salt och vitpeppar. Servera med stekt fläsk och lingonsylt!

  • Bild laddas

    ICAs egna plättar

    Innehåller mjölk, färska ägg, vetemjöl, rapsolja och salt. Plättar trivs bäst ihop med söta tillbehör!

  1. 1. Pannkakstårta med mjölkchokladgrädde

    21
    2

    Pannkakstårta - finns det något godare? Den här raringen kan du bygga med egengjorda pannkisar eller så sparar du oceaner av tid och köper färdiga. Oavsett så blir den galet god!

    Pannkakstårta med mjölkchokladgrädde
  2. 2. Champinjon- och baconfyllda crèpes

    5
    2

    Man kanske drar sig lite för att göra crèpes till middag pga det tar en himlans massa tid och innehåller många moment. Men vad säger ni om vi föreslår färdiga pannkakor? Vips så är ett jobbigt steg borta.

    Champinjon- och baconfyllda crèpes
  3. 3. Raggmunk med bacon och råkostsallad

    9
    4

    Maträtternas maträtt är väl ändå raggmunken? Här kommer livets tips: Köp färdiga raggmunkar och toppa dom med bacon och råkostsallad. Du kommer inte känna skillnaden!

    Raggmunk med bacon och råkostsallad

Du kanske också gillar

Svenskt

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.
Bild laddas
Så kan du hjälpa till!

5 sätt att stötta bönderna

Det finns många anledningar till att välja svensk mat. Smaken, kvalitén och lägre klimatavtryck, men också för att säkra Sveriges jordbruk. Genom att köpa svensk mat hjälper du bönderna att hålla sina verksamheter vid liv.
Bild laddas
Folke

Recept med Folke-ost

Om du älskar ost i mat så är Folke osten för dig. Den passar i allt men godast blir den i en lasagne, i en pasta eller som en pesto. Frågan är: kan det vara Sveriges godaste ost?
Bild laddas
Vad ska man välja?

Närproducerat eller ekologiskt?

Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.
Bild laddas
Goda tips!

Nyfiken på kefir?

Kefir är så mycket mer än frukost tillsammans med müsli och bär. Se våra användbara tips!
Bild laddas
Laga smart!

Godaste ugnspannkakan i 4 olika former

Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
Bild laddas