Bild laddas
Så kan du hjälpa till!

5 sätt att stötta bönderna

Det finns många anledningar till att välja svensk mat. Smaken, kvalitén och lägre klimatavtryck, men också för att säkra Sveriges jordbruk. Genom att köpa svensk mat hjälper du bönderna att hålla sina verksamheter vid liv.
Läs mer: 15 anledningar att välja svensk mat

Det här kan du göra för att stötta bönderna:

  1. 1. Välj svenska råvaror

    Välj svenska råvaror när du har möjlighet. Det gynnar både bonden, samhället och miljön!

    Läs mer: 15 anledningar att välja svenskt i butiken

  2. 2. Fråga på restaurangen

    Visa att det spelar roll genom att fråga restaurangen var köttet och råvarorna kommer från. Har du möjlighet så välj den maträtt som innehåller flest svenska råvaror.

  3. 3. Tillåt skönhetsfel

    Frukt och grönsaker kan ibland se något annorlunda ut i form, storlek och färg. Välj dem trots dessa skönhetsfel, de smakar lika bra ändå!

  4. 4. Var en föregångare

    Visa vägen och uppmuntra kollegor, familj och vänner till att köpa svenska råvaror. I långa loppet kommer det att gynna oss alla!

  5. 5. Håll utkik efter märkningar

    Svenskt kött och andra råvaror har en speciell märkning. På ICA kan du till exempel titta efter märkena Svensk sigill och Från Sverige.

    Läs mer: Olika märkningar som du kan se i butiken

Bild laddas

Välj gärna svenska råvaror

Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.

Mer om svenska råvaror
Bild laddas

Vad betyder märket?

Här är listan på märkningar att hålla utkik efter när du vill handla svensk mat, och vad de olika märkena betyder.

Till listan
Vad ska man välja?

Närproducerat eller ekologiskt?

Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.
Bild laddas
Svenskt

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.
Bild laddas
Pannkaksfabriken

Hur många pannkakor steker pannkaksfabriken i timmen?

Några hundra eller flera hundratusen? Vi har varit på pannkasfabriken på Gotland!
Bild laddas
Folke

Recept med Folke-ost

Om du älskar ost i mat så är Folke osten för dig. Den passar i allt men godast blir den i en lasagne, i en pasta eller som en pesto. Frågan är: kan det vara Sveriges godaste ost?
Bild laddas
Råvarukunskap!

Svenska sädesslag!

Vete, korn, havre och råg. De svenska sädesslagen är en fantastiskt kärnfull kvartett både när det gäller näring och smak. Här finns allt du behöver veta!
Bild laddas
Laga smart!

Godaste ugnspannkakan i 4 olika former

Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
Bild laddas
Välj med omsorg!

Tre skäl att välja eko-kyckling

Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Bild laddas
14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!
Bild laddas
Lär dig mer om

Äppelsorter - svenska och året runt-äpplen

Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Bild laddas