Närproducerat eller ekologiskt?
Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.
Det finns många anledningar till att välja svensk mat. Smaken, kvalitén och lägre klimatavtryck, men också för att säkra Sveriges jordbruk. Genom att köpa svensk mat hjälper du bönderna att hålla sina verksamheter vid liv.
Läs mer: 15 anledningar att välja svensk mat
Välj svenska råvaror när du har möjlighet. Det gynnar både bonden, samhället och miljön!
Visa att det spelar roll genom att fråga restaurangen var köttet och råvarorna kommer från. Har du möjlighet så välj den maträtt som innehåller flest svenska råvaror.
Frukt och grönsaker kan ibland se något annorlunda ut i form, storlek och färg. Välj dem trots dessa skönhetsfel, de smakar lika bra ändå!
Visa vägen och uppmuntra kollegor, familj och vänner till att köpa svenska råvaror. I långa loppet kommer det att gynna oss alla!
Svenskt kött och andra råvaror har en speciell märkning. På ICA kan du till exempel titta efter märkena Svensk sigill och Från Sverige.
Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.
Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.
Om du älskar ost i mat så är Folke osten för dig. Den passar i allt men godast blir den i en lasagne, i en pasta eller som en pesto. Frågan är: kan det vara Sveriges godaste ost?
Några hundra eller flera hundratusen? Vi har varit på pannkasfabriken på Gotland!
Vete, korn, havre och råg. De svenska sädesslagen är en fantastiskt kärnfull kvartett både när det gäller näring och smak. Här finns allt du behöver veta!
Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten
Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.