Kräftskiva och gravid
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Gravad lax, godis, lamm, fårfiol eller sill. Vad kan man som gravid äta på påskbordet? Vi har frågat vår ICA-dietist Paula Frösell om vad du kan käka för påskmat.
Här hittar du alla påskrecept.
Påskbordet bjuder på många goda maträtter. Som gravid undrar man kanske vad man kan äta på påskbordet och vilken mat man ska undvika. Här får du svar på dina frågor.
Lamm går bra men ska upphettas tills köttet är minst rosa utan inslag av blod, 60-65 grader. Vid denna temperatur dör toxoplasma, en parasit som kan skada fostret. Toxoplasma dör även vid djupfrysning så om man vill äta lamm som är råare behöver man först frysa köttet i minst tre dygn innan tillagning.
Du kan äta gravad, kallrökt och varmrökt lax men var noga med att kika på förpackningsdatumet. Laxen ska inte ha varit förpackad längre än en vecka. Varför då kanske du undrar? Jo, för att man helt enkelt vill minska risken för listeriatillväxt. Du ska alltså kolla på förpackningsdatum som gravid, inte bäst före-datum.
Att grava egen lax går bra men använd helt färsk fisk alternativt fisk som varit fryst och se till att den gravade fisken äts inom en vecka. Fet fisk, som lax, är bra mat med gott om omättat fett och vitamin D, näringsämnen som är viktiga både för mamma och bebis.
Här hittar du alla recept på gravad lax.
Brieost ska du bara äta om den hettas upp i en sås och tillagas tills att den är rykande het och bubblar. Det här gäller även pastöriserad brieost.
Ja! Ät ägg, det är supergott och jättebra.
Den mesta av den sill som säljs i butik är från Västkusten eller Norra Ishavet och det går bra för dig som är gravid! Om fisken däremot kommer från Östersjön och Bottniska viken så ska du vara mer försiktig eftersom den kan innehålla miljögifter. Sådan fisk bör du inte ät mer än 2-3 gånger/år.
Här gäller samma som för sill, alltså: Den mesta av den sill som säljs i butik är från Västkusten eller Norra Ishavet och det går bra för dig som är gravid! Om fisken däremot kommer från Östersjön och Bottniska viken så ska du vara mer försiktig eftersom den kan innehålla miljögifter. Sådan fisk bör du inte ät mer än 2-3 gånger/år.
Tips: Alla recept med matjessill.
Jajebus! Men som alltid om du köper färdiga, kika noga på bäst föredatumet. Rullar du egna så stek dem noga.
Här hittar du alla recept på köttbullar.
Här gäller samma som för exempelvis brieost, getost och mögelost. Man kan äta dessa ostar om man är gravid men då behöver ostarna hettas upp till en bubblande och het temperatur.
Tips: Ett ljuvligt recept på friterad camembert.
Den kan bara ätas om den först hettats upp, t ex i en sås till bubblande och rykande het temperatur.
Det går bra att äta fram till bäst före-datum. Därefter i ordentligt upphettad form om det luktar och ser ok ut.
Här hittar du ett recept på en god sallad med fårfiol.
Precis som det är för alla så är godis och andra sötsaker (även marsipan) okej i mindre mängder men som alltid är det klokt att i första hand äta mat som innehåller näring i form av vitaminer och mineraler.
Här hittar du alla recept på påskgodis.
Gäller samma som för godis. I lagom mängder är det okej.
Gäller samma som för godis. Och om kakan är bakad på råa ägg (dvs fryst, ej tillagade ägg) så går även det bra om äggen är från Norden.
Här hittar du alla recept på cheesecake.
Ja! Ät bara ät.
Här hittar du ett ljuvligt recept på potatisgratäng med löjrom.
Det här är bra mat även för den som är gravid. Innehåller till exempel protein. Se till att kycklingen är väl genomstekt och varmhåll den inte för länge. Kyl snabbt ner det som blir över.
Ja det kan du!
Här hittar du alla recept med västerbottensost.
Go! Frukt och grönt är bra näringsrik mat även för den som är gravid och deras små kommande bebisar.
Här hittar du alla recept med sparris.
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Vi listar alla möjliga undringar du kan ha om midsommarmat och graviditet.
Istället för den klassiska påskmaten har vi satt ihop recept för det moderna påskbordet.
Här är 9 goda recept där dina påskrester kommer till användning.
Äntligen påsk! Denna påskmeny består av klassiska råvaror med asiatiska smaker som för tankarna till ostliga breddgrader. Det blir syrligt, salt, milt och starkt. Och så något sött till efterrätt förstås!