Ska du laga mat på muurikka och är på jakt efter recept? Då har du hittat rätt! Allt från pasta och pannkakor till dessert och stekpannebröd som gahkku funkar fint att laga på stekhäll, vi tipsar om våra favoritrecept.
Här hittar du alla recept som passar bra att äta utomhus.
Det mesta som du vanligtvis lagar i en stekpanna på spisen går att tillaga på stekhäll eller muurikka istället! En stekhäll är ett praktiskt redskap för utomhusmatlagning eftersom den passar till så många olika slags maträtter, man kan laga allt från såser och hamburgare till stir-fry eller raggmunk.
Det är viktigt att elda försiktigt under stekhällen och låta den bli varm innan du börjar laga mat. För stark eld gör att man bränner maten.
Använd gärna varmpressad rapsolja när du lagar mat på stekhäll. Olja tål högre temperatur än smör och det är mindre risk att den bränns, men om du vill kan du tillsätta en klick smör under matlagningen för smakens skull.
Förbered
Förbered så mycket som möjligt innan du ger dig ut: skölj, skala och hacka grönsaker, mät upp mjöl och övriga torra ingredienser, förbered deg eller smet om möjligt.
Ska du laga mat över öppen eld? Grilla grönsaker och gör en grillad sallad! Lägg gemsallad (hjärtsallad), fänkål, lök, vitlök och körsbärstomater på grillen, en muurikka eller i en stekpanna, servera med grillad citron och toppa med rostade sesamfrön.
Ljummen grillad salladShashlik är en kaukasisk rätt som består av grillspett med kryddmarinerat kött. Servera dina spett tillsammans med grillade grönsaker, rostad potatis och den goda såsen adjika.
Shashlik med adjika – Grillspett med kryddig tomatsåsGlöm hajkbanan och gör plats för dessa filodegsrullar! Toppa banan med dulce de leche och linda in i filodeg. Lägg din efterrätt på grillen i en panna eller muurikka, eller stek den gyllene i smör, toppa med florsocker och avnjut gärna med glass.
Filodegsrullar med banan och dulce de lecheStekpannebröd, hällbröd, Gáhkku eller samisk glödkaka – kärt barn har många namn. Att baka bröd i stekpanna eller på muurikka är ett värmande och förvånansvärt lätt sätt. Servera brödet till grytor, soppor eller grillspett.
Gahkku – Samisk glödkakaGe gårdagens ris nytt liv genom att steka på det med goda grönsaker! Vrid upp smaken i detta ”fried rice” med en snabbfixad kimchi som du rör ner mot slutet. Bjud med stekta ägg och rostad lök, som tillsammans med riset blir till en riktig fullträff i smaker.
Kimchi fried ricePad thai är en älskad klassiker från thairestaurangen, fylld av härliga smaker! Sötma, hetta, syrlighet och sälta i perfekt balans. Laga pad thai hemma med nudlar, kyckling, purjolök, böngroddar, morot och vitkål.
Kyckling pad thaiDen mångsidiga favoriten råraka kan göras på många olika sätt! Här gör vi halloumirårakor med sötpotatis och serverar som en lättare måltid med goda gröna tillbehör: avokado, jalapeño och koriander.
Sötpotatis- och halloumirårakor med gröna tillbehörTill brunch bjuder vi gärna på dessa amerikanska pannkakor med äpple! Smeten innehåller rivet äpple och kanel som sätter smak på de fluffiga små pannkakorna. Servera tillsammans med lönnsirap.
Amerikanska pannkakor med äppleLaga goda krabbelurer till frukost, utflykten eller fikat! Krabbelurer är fluffiga plättar som smakar som en blandning mellan sockerkaka och amerikanska pannkakor. Kärt barn har många namn - krabbelurer kallas också både skrabbelucker och snoobelurer.
KrabbelurerKnappt något kan väl slå doften av nygräddade tunnbröd i köket? Fänkålen ger sina distinkta smaker till brödet och resultatet är väl värt mödan! Servera bröden med en klick smör och njut.
Mjukt tunnbrödGrillade räkor på spett är ett gott och lyxigt tillbehör till grillmiddagen! Dessa stora räkor, vannameiräkor, grillas och serveras med en smakrik salsa verde på persilja, basilika, kapris, vitlök och sardeller. Servera räkspetten tillsammans med valfria tillbehör.
Grillade stora räkor med salsa verdeDen här smaskiga efterrätten med stekta bananer trollar du snabbt fram med några få ingredienser. Toppa bananerna med knapriga sötsaker som finns hemma i skafferiet, som hackad choklad, nötter, krossade småkakor, kokos eller rivet limeskal.
Stekta bananer med chokladkolagräddeMuurikka är ett varumärke som gör olika produkter för utomhusmatlagning, bland annat stekhällar. Namnet har dock i princip blivit synonymt med ordet stekhäll, och används för alla typer av stekhällar för utomhusbruk över gasol eller öppen eld, oavsett vilket varumärke de kommer från.
Vi listar matiga, smarriga muffinsrecept - den perfekta picknickmaten eller mellanmålet.
Se våra bästa recept, på enkel och energirik mat, när du ska ut i naturen och äta.
Pastasallad är den ultimata sommarmaten för stora som små. Vi listar våra bästa recept.
Här listar vi ett gäng recept att ta med sig och njuta av ute i det fria.
Här tipsar vi om fem goda recept för dig som vill laga mat och äta ute i naturen.
Vi visar hur du förbereder och fryser in pizzabullar innan gräddning. Perfekt till picknick!