Ingen press!

Laga vitlök

Hur lagar man bäst vitlök? Och varför ser vi så sällan en kock med vitlökspress i näven? ICA-kocken Niclas Rapp gav svar på tal när Månadens skörd pressade honom på allt om vitlöken, en av vår tids mest använda smaksättare.
Tips! Här hittar du alla recept med vitlök.

Det sägs att vitlöken kom till Sverige under vikingatiden. Hur man tillagade den då vet vi lite om, men med största sannolikhet behandlade Ragnar Lodbrok och hans följeslagare klyftorna med större finess än vi gör idag. Vitlökspressen var nämligen inte uppfunnen och smakerna lär blivit långt ifrån lika skarpa som svärden.

– När man använder en vitlökspress frigörs svavelämnen som gör att en skarp och bitter smak träder fram.  De döljer dessutom de finare aromerna och sötman. Beroende på vad som står på menyn, väljer jag istället att hacka, finriva, mortla eller skiva vitlöken, berättar Niclas Rapp.

Hur vitlöken till slut smakar beror även på hur vi tillagar den. Kokt upplevs den som mjuk, mild och söt, och som rostad mjuk och nötaktig, nästan smörig i smaken.

 – Kokt vitlök använder jag ofta till rätter där man inte vill att den ska tar över för mycket, till exempel i fiskrätter. Som rostad är den perfekt i såser och kalla krämer, inte minst till det grillade köttet.

Kan du inte få nog av vitlökens variationsmöjligheter finns det fler sorter än den traditionella, med flera torkade klyftor. För Niclas finns det två självklara favoriter i köket:

– Den färska vitlöken har en mildare och lite blommig smak. Ett säkert tips är att foliebaka den, antingen i ugnen eller på grillen. Sedan har vi den mildare kinesiska sorten Solo, som helt saknar klyftor. Perfekt när du ska riva stora mängder. 

Så lagar du vitlök - 4 vägar till utsökt vitlökssmak

 

  • Krossa och hacka vitlök

Kockarnas favorit nummer ett, att krossa vitlöksklyftorna med knivens bredsida. För vilken mästerkock har inte en bastant kniv till hands? Väl krossade pillas skalet enkelt bort och det är bara att börja hacka. Smidigt när man vill hacka många klyftor, och ju mer finhackad desto mer smak.

  • Finriv vitlök

Vill du ha maximalt med smak? Då är det läge att finriva vitlöken, en metod som också passar när du vill undvika stora vitlöksbitar i munnen, som i salsa till exempel. Använd ett riktigt vasst rivjärn som en microplane så blir smaken aromatisk och inte så skarp som med en vitlökspress.

  • Mortla vitlök

Att mortla vitlöken är perfekt när du vill göra en klassisk aioli eller pesto. I morteln får du ut rejält med smakämnen, utan att cellerna skadas för mycket så att skarpa svavelämnen bildas.

  • Skiva vitlök

Att skiva vitlöken riktigt tunt är typiskt för det italienska köket och ger en mild, fin vitlökssmak. Använd rakblad för att få skivorna riktigt florstunna. De tunna skivorna är perfekta att använda i till exempel grönsaksrätter, när du inte vill att vitlöken ska dominera.

  • Varför ska man inte pressa vitlök?

Då blir den skarp och bitter, och sötman kommer inte fram. Då är det bättre att hacka, riva, mortla eller skiva din vitlök!

 

Recept för vitlöksälskare

  • Vitlöksbröd i ugn med mozzarella

    Vitlöksbröd i ugn med mozzarella

    Betyg 4.3 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Ett ljuvligt mozzarellafyllt vitlöksbröd som är enkelt att göra med ett färdigt bröd. Skär brödet i ett vackert rutmönster, pensla med smör smaksatt med vitlök samt persilja och fyll med riven mozzarella innan du gräddar brödet i ugnen.

    Vitlöksbröd i ugn med mozzarella
  • Vitlökssås

    Vitlökssås

    Betyg 4.8 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Lättlagad och god vitlökssås som passar till så mycket. Såsen får perfekt balans mellan vitlökssmak, dijonsenap samt syrlighet och krämighet från både yoghurt och crème fraiche. Låt din vitlökssås mogna i kylen en stund innan servering så smakar den ännu mer.

    Vitlökssås
  • Pesto med basilika

    Pesto med basilika

    Betyg 4.4 av 5.
    237 personer har röstat
    Receptet har 39 kommentarer.

    Visst är det gott med hemmagjord pesto? Dessutom är det superlätt att göra egen pesto och det passar till det mesta – som pasta pesto, pizza eller sallad. Här har vi gjort peston på klassiskt vis med basilika, pinjenötter, parmesan och vitlök.

    Pesto med basilika
  • Aioli

    Aioli

    Betyg 3.3 av 5.
    264 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer.

    Det går snabbt att göra din alldeles egna aioli och du får den precis som du vill. Aiolin har en intensiv smak från vitlök och dijonsenap och är ett måste till dina handskalade räkor.

    Aioli
  • Marinerad vitlök

    Marinerad vitlök

    Betyg 3.2 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Vitlöksklyftorna får en mildare smak genom att kokas i vatten och vitvinsvinäger. Låt sedan vitlöksklyftorna marineras i sötman från honung och balsamvinäger tillsammans med smak chilin och salladskryddan.

    Marinerad vitlök

Artiklar (1556)

Jalapeño till allt!

Jalapeño - hur stark är den?

Efter många starka långkok och heta salsor förtjänar en lite mer blygsam chili en renässans. Månadens skörd berättar om jalapeñons styrka i matlagningen.

Alkoholfritt!

Smaksätt med öl i mat

Härlig tyngd och fyllighet! Våra bästa tips för att smaksätta maten med alkoholfri öl.

Smakrikt

Krydda fisken

Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.

Mythbusting!

5 myter om huskurer

Står du och häller honung rätt ner i strupen pga förkylning? Läs då den här artikeln.

Det funkar!

Hacka lök utan tårar

Beredd på tårar när du ska hacka lök? Här tipsar vi om hur du hackar lök utan att gråta.

Trendig smaksättare

Saltsten för matlagning

En saltsten fungerar fint som smaksättare. Så här kan du använda den vid matlagning.