Jalapeño till allt!

Jalapeño - hur stark är den?

Efter många starka långkok och heta salsor förtjänar en lite mer blygsam chili en renässans. Månadens skörd berättar om jalapeñons styrka i matlagningen.

Jalapeño är en liten chilipeppar som tillhör arten spansk peppar Capsicum annuum. Jalapeño har fått sitt namn från staden Xalapa i östra Mexiko där den sägs ha uppkommit.

Hur smakar jalapeño?

Fruktköttet är saftigt och smaken frisk och fyllig. 

Hur stark är jalapeño?

Hettan är medelstark till stark och på Scoville-skalan som mäter upplevd hetta landar den på 2 500–3 000 scoville-grader. Som en jämförelse har paprika 0–100 och piri piri mellan 50 000 och 100 000 grader. Jalapeño är därmed en relativt mild chili och tittar vi på släktingen fefferoni så är den sötare och mildare i smaken.

Hur används jalapeño?

Jalapeño används mycket i det mexikanska köket, ofta till tacos och även till tex-mex som chili con carne. En som har bra koll på just jalapeño är Jennifer Eriksson som driver kontot @gottigheter. 

Vad använder du jalapeño till och varför?
– Jag älskar jalapeño och använder den gärna färsk i salsor, chimichurri och till tacos. Mitt senaste beroende är kanderade jalapeños. De gör jag genom att lägga in dem i sockerlag vilket blir sött, starkt, klibbigt och otroligt gott!

Jalapeño säljs och används oftast omogen. Beroende på hur mogen den är skiftar skalets färg från grön till röd, de röda är svagare i smaken och påminner lite om släktingen paprika. Den färska gröna är vanligast ute i handeln och även den man ser inlagd på burk.

Hur hittar man perfekta jalapeños?

– Om färsk jalapeño finns i lösvikt i butiken så gillar jag när den är mörkgrön och fast i skalet. Den gröna är inte lika söt som den röda, även om båda såklart är starka. Jag gillar både färsk och inlagd jalapeño, men jag föredrar de färska. De smakar lite mer ”gräsigt” och har en lite trevligare hetta tycker jag. Tänk som en stark paprika!

Det sägs att ju större chilifrukt desto mildare i smaken brukar de vara, men det är en regel man kan ta med en nypa salt eftersom chilifrukter kan överraska!

Vad är så gott med jalapeño?

– Jag gillar att jalapeño är lagom stark. Om man tar bort fröna så blir den mildare. Jag är en person som gillar när det är lite sting i maten, men det får absolut inte bedöva och bara vara starkt! Jalapeño ger definitivt maten ”det lilla extra”. Den är väldigt mångsidig och funkar utmärkt både rå, inlagd, rökt, friterad och i grytor.

Jalapeñons smakkompisar

– Jalapeño gör sig bra ihop med både feta och söta smaker som majs, getost och fetaost. Den har många smakkompisar! Det är gott på en mild äggröra, i långkok, i syrliga grönsallader, till pasta och friterad ost. Jag gillar att ha jalapeño till ost, ägg och mildare smårätter där den verkligen får stå i rampljuset!

Jalapeñotips - kanderade jalapeños!

– Mitt bästa tips är absolut kanderade jalapeños, det är väldigt gott tillsammans med friterade getostbollar, det bara måste man testa! Ett gott tillbehör till tacos är mangosalsa med silverlök, gräslök och jalapeño. Jag älskar också färsk, tunt skivad jalapeño till arancini som är friterade risottobollar med friterad salvia och grekisk yoghurt med getost till. Där känns kanske inte jalapeñon helt given men den tillför en otroligt god hetta och det hela blir en bra smakkombination!

Har du några andra goda tips med chili?

– Jag älskar att köpa chipotlepaste och blanda med majonnäs för en riktigt god och het majo! Ett annat tips är att bre ett lager turkisk yoghurt på en tallrik, sedan ett lager chipotlemajonnäs och sedan på med stekt majs, fetaost, koriander och tunt skuren jalapeño.

Hur uttalar man jalapeño?

Säg efter oss - [jalapeno]!

Men vad är då jajapeño?

Nu stavar du bara fel! :) Det heter ju jalapeño.

Recept med jalapeño

  1. Äggröra med ost och jalapeño

    1. Äggröra med ost och jalapeño

    Betyg 4.3 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En frukost som heter duga! Laga krämig äggröra med cheddarost och toppa med het jalapeño, sesamfrön och färska örter och servera tillsammans med gyllene, smörstekt bröd.

    Äggröra med ost och jalapeño
  2. Dirty fries med ostsås

    2. Dirty fries med ostsås

    Betyg 4.3 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Dirty fries är verkligen pommes frites med extra allt. Toppa pommesen med ostsås gjord av klassisk cheddarost, lök och jalapeño, så blir dina dirty fries en succé. De är perfekta att njuta av till fredagsmyset eller kanske som tillbehör till hamburgare.

    Dirty fries med ostsås
  3. Chili cheese krustader

    3. Chili cheese krustader

    Betyg 4.6 av 5.
    41 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Chili cheese krustader är små ostiga och mumsiga munsbitar! Fyll färdiga krustader med en het oströra av färskost, riven cheddar och finhackad jalapeño, baka i ugnen tills osten smält och krustaderna fått fin färg, servera och njut!

    Chili cheese krustader
  4. Jalapeño poppers

    4. Jalapeño poppers

    Betyg 3.4 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Fyllda och friterade jalapeños blir ett härligt hett tilltugg eller snack, perfekt som plockmat. Jalapeñon fylls med en röra av färskost, riven ost, lime och chili och paneras sedan i ströbröd för en krispig yta.

    Jalapeño poppers
  5. Langos med avokado, fetaost och jalapeño

    5. Langos med avokado, fetaost och jalapeño

    Betyg 4.3 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Sveriges festivalfavorit nummer ett är utan tvekan langos. Prova att toppa dina langos med färskost, krämig avokado, het jalapeño och syrlig lime för en härlig måltid.

    Langos med avokado, fetaost och jalapeño

Artiklar (1544)

Chiliskola

Chili - en guide

Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!

Alkoholfritt!

Smaksätt med öl i mat

Härlig tyngd och fyllighet! Våra bästa tips för att smaksätta maten med alkoholfri öl.

Ingen press!

Laga vitlök

Hur lagar man bäst vitlök? Och varför ser vi så sällan en kock med vitlökspress i näven? ICA-kocken Niclas Rapp gav svar på tal när Månadens skörd pressade honom på allt om vitlöken, en av vår tids mest använda smaksättare.

Smakrikt

Krydda fisken

Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.

Maxa kryddhyllan!

Förvara kryddor

Vi grottar ner oss i hur man bäst ska förvara kryddor och ger dig tips för hur du ska göra!