Är du nyfiken på vad öl bidrar för smak i maten och dessutom sugen på att prova på att laga mat med öl? Här kommer våra bästa tips för att lyckas smaksätta med öl.
Tips! Här hittar du smarriga
recept med öl.
Öl ger maten härlig beska utan att bli bittert. Det ger också maten en tyngd och rund fyllighet vilket gör rätten extra god.
Vilken öl du ska välja beror helt på vad du lagar. Till kött kan du jobba med kraftigare ölsorter som exempelvis porter. Veteöl, som är ett lite mer lättdrucket öl, passar bra till fisk och skaldjur. Och drick gärna samma öl du har i maten till maten, så får du en komplett smakupplevelse.
För mycket öl kan göra maträtten bitter. Balansera med lika delar fond och öl för bästa effekt och späd ut om det blir för mycket beska.
Tips! Lägg till sötma och syra i form av t ex honung och citron om det blir för bittert.
Vad säger att öl inte kan passa i allt från bröd till desserter? Öl passar till det mesta, så plocka fram experimentlustan och prova dig fram! När du bakar kan du exemeplvis använda öl istället för vatten.
Allt fler dricker alkoholfri öl. Såhär säger sifoundersökningen "Dryckeskollen" som är gjord på uppdrag av Carlsberg Sverige:
Musslor kokta i alkoholfri veteöl är ett måste i sommar! Musslorna får en härligt fyllig och syrlig smak av veteölen. Tillsätt en sås med grädde, ingefära, vitlök och chili som kokas upp med blekselleri och grön sparris. Servera med nybakat bröd.