Alkoholfritt!

Öl i mat

Är du nyfiken på vad öl bidrar för smak i maten och dessutom sugen på att prova på att laga mat med öl? Här kommer våra bästa tips för att lyckas smaksätta med öl.
Tips! Här hittar du smarriga recept med öl.

Fyra tips om öl i mat

 1. 1. Så här smakar öl i mat:

  Öl ger maten härlig beska utan att bli bittert. Det ger också maten en tyngd och rund fyllighet vilket gör rätten extra god.

 2. 2. Rätt öl beroende på maträtt

  Vilken öl du ska välja beror helt på vad du lagar. Till kött kan du jobba med kraftigare ölsorter som exempelvis porter. Veteöl, som är ett lite mer lättdrucket öl, passar bra till fisk och skaldjur. Och drick gärna samma öl du har i maten till maten, så får du en komplett smakupplevelse.

 3. 3. Tänk på det här:

  För mycket öl kan göra maträtten bitter. Balansera med lika delar fond och öl för bästa effekt och späd ut om det blir för mycket beska.

  Tips! Lägg till sötma och syra i form av t ex honung och citron om det blir för bittert.

 4. 4. Våga experimentera!

  Vad säger att öl inte kan passa i allt från bröd till desserter? Öl passar till det mesta, så plocka fram experimentlustan och prova dig fram! När du bakar kan du exemeplvis använda öl istället för vatten.

Alkoholfri öl - populärare än någonsin

Allt fler dricker alkoholfri öl. Såhär säger sifoundersökningen "Dryckeskollen" som är gjord på uppdrag av Carlsberg Sverige:

 • 2014 drack svenskarna 5 miljoner liter alkoholfri öl, men idag uppgår konsumtionen till över 20 miljoner liter.
 • Hälften av svenskarna (56 procent) dricker alkoholfri öl minst en gång om året och 16 procent gör det en eller ett par gånger i månaden.
 • De vanligaste tillfällena då man helst dricker en alkoholfri öl är i samband med måltid (39 procent) eller när man inte kan dricka alkoholhaltiga drycker (28 procent).
 • Stockholmarna är de som är mest förtjusta i alkoholfri öl i Sverige. Nio procent av stockholmarna uppgav att de drack alkoholfri öl minst en gång i veckan jämfört med fyra procent i övriga landet.
Veteölskokta musslor

Veteölskokta musslor

Betyg 4.5 av 5.
2 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer.

Musslor kokta i alkoholfri veteöl är ett måste i sommar! Musslorna får en härligt fyllig och syrlig smak av veteölen. Tillsätt en sås med grädde, ingefära, vitlök och chili som kokas upp med blekselleri och grön sparris. Servera med nybakat bröd.

Veteölskokta musslor

Artiklar (1542)

Alkoholfri öl och mat

Vi tipsar om vilken alkoholfri öl som passar till vilken mat och ölsorter till högtider.

Lär dig mer om...

Ölskola för nyfikna

En öl är aldrig bara en öl. Här lär du dig om vanligaste ölsorterna och mat de passar till

Gott i glaset

Vinterdrinkar

Vill du imponera på dina gäster? Bjud på riktigt goda vinterdrinkar! Vi har samlat både varma och kalla drinkar som passar perfekt att bjuda på i vinter! Vad sägs om Irish coffee eller white russian?