ÖVER 60 MIN | Avancerad

Pepparkaksmunkar

Munkar med pepparkakssmak är liksom två goda ting i samma bakverk. Pepparkaksmunkarna kryddas med klassiska pepparkakskryddor som nejlika, ingefära och kardemumma. Fritera munkarna med pepparkakssmak snabbt och rulla dem i en sockerblandning med pepparkakssmak och fikabrödet är fixat.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen och blanda med mjölken i en bunke eller köksmaskin med degkrok.
  2. Tillsätt mjöl, smör, socker, salt, kryddor och ägg och arbeta degen 10 minuter i maskin eller för hand till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 2 timmar.
  3. Häll ut degen på en mjölad bänk. Dela degen i ca 20 bitar (för 20 st) och rulla till runda bollar. Platta till bollarna med handen så att de blir 1 ½ - 2 cm tjocka. Lägg dem på en bakpappersklädd (lätt mjölad) plåt och stansa ett hål i mitten. Rulla utstansningarna till små bollar. Låt jäsa övertäckt ytterligare ca 1 timme.
  4. Att rulla munkarna i: Blanda socker och kryddor. 
  5. Värm oljan till 170–180°C.  
  6. Fritera munkarna och bollarna i omgångar ca 2 minuter per sida. Låt de rinna av snabbt på hushållspapper och rulla dem sedan i sockerblandningen.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk och smör mot mjölkproteinfria erstättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 20
  • 50 g färsk jäst
  • 2 dl rumsvarm mjölk (3%)
  • 6 1/2 dl vetemjöl (6 1/2 dl motsvarar ca 380 g)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk mald kanel
  • 2 tsk mald kryddnejlika
  • 2 tsk mald ingefära
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 3/4 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 1/2 l frityrolja
Att rulla munkarna i
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk mald kardemumma