Lär dig mer om

Glutenfria gryn

Hur används egentligen teff, quinoa, amaranth, hirs och durra? Här guidar vi dig rätt bland de glutenfria grynerna.
Tips: Vill du njuta av nybakt glutenfritt bröd? Här hittar du alla våra recept för glutenfria bak!

6 glutenfria gryner

  1. 1. Hirs

    1. Hirs

    Hirs är egentligen inte EN växt, utan en grupp med runt 50 olika hirssorter. Redan för 8000 år sedan odlades hirs i bland annat Kina. För den som inte tål gluten men är sugen på couscous är hirs ett bra alternativ, det är lite samma konsistens och utseende. Tänk på att låta den kokta hirsen vila en kvart och lufta sedan med en gaffel. Hirs är också ett bra alternativ till polenta. Koka den krämig i buljong och smör och ät direkt. Eller låt den svalna, skär i bitar och stek den frasig.

  2. 2. Quinoa

    2. Quinoa

    Quinoa är en ört som kommer från Sydamerika. Vanligast förekommande är den vita sorten, men den finns också i rött och svart. Med sin neutrala smak och förhållandevis korta koktid på ca 15 minuter är den ett riktigt bra alternativ till pasta, framför allt om man vill undvika gluten. Förutom att det är glutenfri har den också ett högt innehåll av protein och mineraler, är rik på kostfiber och har ett lågt innehåll av mättat fett. Inte konstigt att det här supergrynet har blivit en riktig succé.

  3. 3. Amaranth

    3. Amaranth

    Amaranth har sitt ursprung i Sydamerika. Proteininnehållet är högt, ca 15 procent, och av bra kvalitet. Att ersätta ris eller pasta med bara amaranth känns inte lika självklart som med till exempel quinoa, eftersom amaranth inte blir riktigt lika mjuk som sitt kusinfrö. Amaranth funkar fint som gröt, men med en koktid på dryga halvtimmen är det inget för stressiga vardagsmorgnar. Att poppa amaranthfrön, så som man gör med popcorn, är en tradition med anor. Popsen kan ätas som flingor eller blandas i en granola.

  4. 4. Teff

    4. Teff

    Teffmjöl drar i färg och smak åt rågmjölshållet. Ursprungligen kommer det från Eritrea och Etiopien. De finns i en ljus och en mörk variant. De minimala teffkornen kan användas som ersättare till ris eller pasta (koktid ca 15 minuter), men passar nästan bättre att koka lite längre och i mer vatten till en gröt. Rosta gärna kornen först för att förstärka den lite nötiga smaken. Teffkorn kan också användas i bakning, lite som vallmofrön ger de ett gott crunch i både mjuka kakor, bröd och småkakor. Teffsmaken passar bra ihop med choklad och varma kryddor som ingefära, kardemumma och kanel. Teff är liksom andra sädesslag rikt på protein, fibrer och värdefulla mineraler.

  5. 5. Durra

    5. Durra

    Durra må vara relativt okänt hos oss men är faktiskt världens femte mest odlade sädesslag. Traditionellt används durra brett, förutom till mat också till alkoholdrycker och djurfoder. Nu har vi lärt känna både durramjöl och de hela kornen. Durra har en mild fullkornssmak och passar bra kokta som alternativ till ris, pasta och couscous. Eftersom koktiden är en hel timme är det smart att göra en större sats när man ändå är igång.

  6. 6. Bovete

    6. Bovete

    Låt inte namnet göra dig förvirrad, bovete är inte ett sädesslag utan en ört som hör till samma familj som rabarber. Det är örtens frukt, det trekantiga kornet, som används och det är rikt på fibrer, protein och kohydrater. Koktiden är densamma som för ris och det passar bra istället för just det, eller i en matig sallad, som härlig frukostgröt eller i mustigt hembakt bröd. 

Recept med glutenfria gryn

  • Frö- och gryntabbouleh

    Frö- och gryntabbouleh

    Betyg 4 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Klassisk libanesisk sallad med en dinner boost! Denna Tabbouleh är fylld med fröer, gryner, persilja och fräscha grönsaker. I salladen används röd dinner booster som är en frö- och grynblandning med röd quinoa, hirs, bovete och amarant. Gott, matigt och nytänkande!

    Frö- och gryntabbouleh
  • Quinoa- och fröknäcke

    Quinoa- och fröknäcke

    Betyg 4.3 av 5.
    40 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer.

    Säg hej till ditt nya mellanmål! Detta krispiga och goda fröknäcke med quinoa är busenkelt att göra. Utöver quinoa innehåller knäcket bland annat sesamfrön, pumpakärnor och solroskärnor som alla bidrar till ett gott och mättande knäcke.

    Quinoa- och fröknäcke
  • Smoothie med amarant, avokado och äpple

    Smoothie med amarant, avokado och äpple

    Betyg 3.9 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Utsökt och enkel smoothie med fröet amarant. Dessutom fullproppad med nyttiga grönsaker som avokado, babyspenat och äpple. Amarant ger smoothien en matig känsla och gör den perfekt till både frukost, lunch och mellanmål – ja, du kommer nog inte kunna sluta dricka den!

    Smoothie med amarant, avokado och äpple
  • Teffgröt

    Teffgröt

    Betyg 3.5 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En enkel och god glutenfri gröt gjord på teffkorn. Toppas med bär, färsk frukt, nötter och kokoschips. Teff är laddat med järn och c-vitamin, kornet är ett perfekt alternativ till havregryn i din gröt.

    Teffgröt
  • Zucchinibiffar

    Zucchinibiffar med durra

    Betyg 4.4 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Smarta vegobiffar som lagas i ugnen. Durra är ett glutenfritt sädesslag som används flitigt i bland annat Afrika. Servera med ris eller potatis och en god yoghurtsås.

    Zucchinibiffar
  • Pimpat bovete

    Pimpat bovete

    Betyg 3.8 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Helt bovete ger den här salladen skönt tugg. Trots namnet är bovete inget vete och innehåller inte gluten. Bovetet blandas med soltorkade tomater, rostade pumpakärnor och babyspenat till en härligt hälsosam sallad. Bjud bovetet till Avokado- och rotfruktssallad.

    Pimpat bovete

Artiklar (1597)

För tjusig för att äta

Potatisrosor

Med sex enkla steg fixar du dessa tjusiga rosor.

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till

För dig som älskar räkor

Räkor

I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor, och lär oss vilka räkor man får äta.

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen