Fyllda av nyttigheter!

Teff - i stället för mjöl och quinoa

Teff är glutenfria gräsfrön fyllda av nyttigheter som järn och c-vitamin som du lätt kan använda både i bakning och matlagning. Vi har träffat ICAs dietist som berättar mer och ger recepttips!

Vad är grejen med teff?

I Etiopien har människor bakat bröd på teff i tusentals år. Brödet, som kallas injera, påminner om pannkakor och serveras i stort sett till varje måltid. Numer kan man även hitta teff i den västerländska hälsohyllan.

Men vad är då grejen med teff? Varför denna hälsohajp kring dessa uråldriga gräsfrön? Jo, det har att göra med den höga näringshalten och att fröna är fria från gluten.

– Teff är en bra källa till protein. 100 gram teff innehåller 10 gram protein, vilket kan jämföras med 100 gram lax som innehåller 18 gram protein. Fröna är även rika på fiber och mineralerna magnesium, fosfor, järn och zink, säger ICAs dietist Paula Frösell. 

Fröna används hela eller malda

Teff har en mild, nötig smak och finns i olika färger: vitt, rött och rödbrunt. Den röda och rödbruna teffen är mer intensiv i smaken och innehåller mer järn.

Användningsområdet för fröna är hyfsat brett. Hela frön, som går under benämningen teffgryn, är ett alternativ till quinoa, couscous och bulgur. Mald teff, som blir till teffmjöl, kan användas i stället för exempelvis vetemjöl.

– Om man bakar och det står ett kilo vetemjöl i receptet brukar det räcka med 750 gram teff. När man bakar med glutenfritt blir dock konsistensen på degen relativt lös. Ett tips är därför att komplettera med lite psylliumfröskal, det gör konsistensen fastare, tipsar Paula Frösell.

Nyfiken på teff?

Både teffmjöl och teffgryn säljs på ICA, så spana i hyllan eller fråga din handlare. 

3 recept med teff

För att ge dig inspiration – här är recept på nyttig och supergod teffgröt samt Injera, Etiopiskt tunnbröd vi skrev om ovan.

 • Teffgröt

  Teffgröt på vatten, toppad med nötter och frukt

  Betyg 3.5 av 5.
  17 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  En enkel och god glutenfri gröt gjord på teffkorn. Toppas med bär, färsk frukt, nötter och kokoschips. Teff är laddat med järn och c-vitamin, kornet är ett perfekt alternativ till havregryn i din gröt.

  Teffgröt
 • Teffgröt med körsbär

  Teffgröt på mjölk, toppad med körsbär

  Betyg 3.1 av 5.
  96 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Det glutenfria sädesslaget teff blir här till en gröt med fint nötig smak som drar lite åt råghållet. Gröten vinner på att förberedas dagen före och kan sedan värmas i mikron. Mandeldrycken går att byta mot vanlig mjölk, kokosmjölk, havre- eller sojadryck.

  Teffgröt med körsbär

Artiklar (1558)

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.

Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?

Mythbusting

Myter om gluten

Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.