Teff är glutenfria gräsfrön fyllda av nyttigheter som järn och c-vitamin som du lätt kan använda både i bakning och matlagning. Vi har träffat ICAs dietist som berättar mer och ger recepttips!
I Etiopien har människor bakat bröd på teff i tusentals år. Brödet, som kallas injera, påminner om pannkakor och serveras i stort sett till varje måltid. Numer kan man även hitta teff i den västerländska hälsohyllan.
Men vad är då grejen med teff? Varför denna hälsohajp kring dessa uråldriga gräsfrön? Jo, det har att göra med den höga näringshalten och att fröna är fria från gluten.
– Teff är en bra källa till protein. 100 gram teff innehåller 10 gram protein, vilket kan jämföras med 100 gram lax som innehåller 18 gram protein. Fröna är även rika på fiber och mineralerna magnesium, fosfor, järn och zink, säger ICAs dietist Paula Frösell.
Teff har en mild, nötig smak och finns i olika färger: vitt, rött och rödbrunt. Den röda och rödbruna teffen är mer intensiv i smaken och innehåller mer järn.
Användningsområdet för fröna är hyfsat brett. Hela frön, som går under benämningen teffgryn, är ett alternativ till quinoa, couscous och bulgur. Mald teff, som blir till teffmjöl, kan användas i stället för exempelvis vetemjöl.
– Om man bakar och det står ett kilo vetemjöl i receptet brukar det räcka med 750 gram teff. När man bakar med glutenfritt blir dock konsistensen på degen relativt lös. Ett tips är därför att komplettera med lite psylliumfröskal, det gör konsistensen fastare, tipsar Paula Frösell.
Både teffmjöl och teffgryn säljs på ICA, så spana i hyllan eller fråga din handlare.
För att ge dig inspiration – här är recept på nyttig och supergod teffgröt samt Injera, Etiopiskt tunnbröd vi skrev om ovan.