Så undviker du järnbrist
Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Så många som en tredjedel av alla kvinnor har järnbrist. Men hur vet du om du är en av dem? Och hur får du i dig mer järn? Det mesta om järn reder vi ur här! Vi har samlat tips på hur du får i dig järn via maten och recept med järnrika ingredienser som bönor, kött, skaldjur och kål.
Så undviker du järnbrist.
Järn är en mineral som behövs för transport av syre, blodbildning och ämnesomsättningen. Dessutom spelar järnet en viktig roll i immunsystemet.
Störst risk för järnbrist löper kvinnor och de som utesluter kött ur kosten. Kvinnor som menstruerar förlorar järn genom blödningarna och gravida kvinnor som på grund av ökad blodvolym behöver mer järn än normalt. Vegetarianer och veganer kan också få svårare att få i sig tillräckligt med järn eftersom kött är en viktig källa till järn.
Typiska tecken på järnbrist är trötthet, andfåddhet, blekhet, huvudvärk, försämrad koncentration och nedsatt immunförsvar.
Vid symptom som oroar så bör man kontakta läkare för att få veta hur det verkligen ligger till. Järntillskott kan ha biverkningar såsom förstoppning så om inte bristen är konstaterad så kan det vara bäst att undvika dem. Dessutom kan ett för stort intag av järn i form av tillskott vara giftigt så behövs det inte så är det onödigt. Att äta mer järnrik mat kan dock inte leda till att järnintaget blir skadligt.
Genom att använda gjutjärnsgryta så kan innehållet av järn i maten öka. När man långkokar en soppa eller gryta i gjutjärnsgryta så fälls lite av järnet ut, särskilt om det också finns något surt i grytan, som tomat.
Järn från animaliska källor har vi lättast att ta upp. Det finns främst i kött och inälvsmat. Järn från vegetabiliska källor såsom baljväxter, nötter och spenat tas lättare upp vid samtidigt intag av vitamin C. Också en liten mängd kött eller fisk kan öka upptaget av järn från vegetabiliska källor, medan det som kan hämma upptaget något är exempelvis kaffe och te.
Nikkaluoktasoppa är en riktigt mättande och mustig soppa som du gör på köttfärs, vitkål och lök. Smaksätter gör tomatpuré, sötstark senap och soja. Soppan har, som du kanske kunde ana, sitt ursprung från just Nikkaluokta i Gällivare. Smaklig spis!
NikkaluoktasoppaSätt både fin färg och smak på omeletten genom att blanda ägg med bladspenat och gräslök innan tillagning. Servera den gröna härligheten med fetaost och ännu mer grönt – ärtor och mynta.
Grön omelett med ärtor och fetaostHär kommer ett bra recept du kan ha med dig i rockärmen, om du inte vet vad du ska laga men har ägg och grönsaker hemma – en frittata! Här använder vi grillad paprika, kikärtor, fetaost och spenat. Mycket smaskigt!
Frittata med grillad paprika och kikärtorPå jakt efter en krämig pastasallad? Prova detta recept med saftiga räkor, rostad mandel och den trendiga green goddess-dressingen – en krämig sås gjord på yoghurt, örter och avokado som ger salladen en vacker grön färg.
Pastasallad med räkor och green goddess-dressingChili con carne är en mustig och het gryta med köttfärs, chili, vita bönor, paprika och tomater. Detta klassiska mexikanska recept är både lättlagat och uppskattat av dina middagsgäster.
Chili con carneTips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Pasta och ris i all ära, men ibland kan det vara gott med alternativ för variation och något nytt! Så varför inte testa zoodles − alltså nudlar av zucchini eller pimpa salladen med knalliga strimlor av svarvade betor? Av mixad blomkål gör du ett nyttigt och snabblagat ris som du lätt sätter smak på. Inspireras av våra recept på modern råkost!