Dietisten tipsar!

Därför behöver du magnesium

Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium – en av kroppens viktigaste mineraler.

Plötsligt drar muskeln ihop sig och du viker dig av smärta. Kramp! Den vanligaste orsaken till kramp är att du har sträckt eller överansträngt en muskel, ofta i kombination med vätskebrist.

Många menar att risken för kramp är större om du har brist på vissa mineraler, exempelvis magnesium, även om det inte finns någon forskning som bekräftar detta.

Bra för muskler och nerver

– Magnesium ingår i många av kroppens enzymsystem, som på olika sätt bidrar till att aktivera olika reaktioner i kroppen. En av mineralets viktiga uppgifter är att få musklerna och nervbanorna att fungera normalt, berättar ICAs dietist Paula Frösell.

Förutom kramp kan magnesiumbrist orsaka bland annat muskeltrötthet, hjärtbesvär (hjärtat är ju en muskel), utmattning, depression och nervositet.

Ovanligt med magnesiumbrist

Enligt Paula Frösell är det väldigt ovanligt med magnesiumbrist bland friska människor som äter varierat och i tillräcklig mängd.

– De som är i riskzonen för magnesiumbrist är personer med obehandlad diabetes, njursjukdom och funktionsrubbningar i mag-tarmkanalen. Stora mängder alkohol och vissa mediciner kan också orsaka magnesiumbrist, säger Paula Frösell.

Mat med magnesium

  • Gröna grönsaker och baljväxter, t ex spenat, grönkål, kikärtor, gröna ärtor och linser.
  • Nötter (hasselnötter, jordnötter, mandel)
  • Fullkornsprodukter
  • Fisk
  • Kött
  • Ägg

Artiklar (1373)

Färgskola i växtriket

Frossa i färgglad mat

Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar hur många hälsosamma ämnen de bär på.

Järn

Järnrik mat

Letar du järnrik mat? Här har vi samlat tips på hur du får i dig järn via maten och recept med järnrika ingredienser som bönor, kött, skaldjur och kål.