Bild laddas
Salt vs jod

Behöver du köpa salt med jod?

Det här med jod i salt, hur viktigt är det egentligen? Varför behöver vi jod, eller gör vi det? Vi har svaren på frågorna om hur det ligger till.

Frågor och svar om jod

Här besvarar vi de vanligaste frågorna om vad jod är och varför det är nödvändigt att få i sig. Till hjälp har vi ICAs dietist, Paula Frösell!

 • Vad är jod?

  Jod är ett ämne som finns i berggrunden men också i människans sköldkörtel.

 • Är jod viktigt för kroppen?

  Jod är viktigt att få i sig eftersom det behövs för hormonerna i sköldkörteln. Jod bidrar till att bibehålla normal ämnesomsättning, nervfunktion och kognitiv förmåga. För lite jod kan leda till att man får struma, en sjukdom som innebär att sköldkörteln blir förstorad vilket kan ses på halsen där den sitter. En förstorad sköldkörtel kan, men behöver inte alltid, till exempel påverka ämnesomsättningen. För den som är gravid är ett tillräckligt intag av jod väldigt viktigt, inte bara för henne själv utan också bland annat för normal utveckling av fostrets nervsystem.

 • Varför började man ha jod i salt?

  På 1800-talet var struma vanligt i Sverige men det var först för cirka hundra år sedan som man kom att förstå att det fanns ett samband mellan jod och struma. Då började man testa att berika salt med jod och i samband med detta så minskade förekomsten av struma rejält.

 • Kan man få i sig för mycket jod?

  Risken finns men är liten med en varierad kost, även om man använder salt med tillsatt jod. Har man normal sköldkörtelfunktion så brukar man ha en tolerans för en mindre överkonsumtion. Den största risken för överkonsumtion av jod är om man konsumerar olika algpreparat. Alger är nämligen mycket rika på jod. För mycket jod när man är gravid behöver inte nödvändigtvis påverka mamman men kan påverka fostrets sköldkörtel. Som gravid och ammande bör man därför vara extra försiktig med algpreparat.

 • Kan det vara farligt att äta för mycket salt med jod?

  Att äta för mycket salt, oavsett om det innehåller jod eller inte, är negativt eftersom natrium som finns i saltet kan driva upp bodtrycket.

 • Skulle vi må bättre av att minska på saltintaget?

  Vi konsumerar generellt sett ungefär dubbelt så mycket salt som vi borde i Sverige och det finns därför en poäng med att minska på intaget, till exempel genom att salta mindre på maten och äta mindre av de livsmedel som innehåller mycket salt. Det har att göra med att salt innehåller natrium som vid för stort intag kan leda till förhöjt blodtryck. Det salt som man äter bör dock vara joderat.

 • I vilka livsmedel finns jod?

  Jod finns i fisk och skaldjur, till exempel torsk, lax och makrill samt i bland annat ägg och mjukost. Mjölk innehåller en varierad mängd jod, beroende på vad korna betar men dricksvattnet har på de allra flesta ställen i Sverige en mycket låg jodhalt. En vuxen individs dagliga behov av jod skulle exempelvis kunna tillgodoses bara genom en portion torsk men eftersom halterna av jod är väldigt låga i de flesta livsmedel (just torsk ligger dock högt och dessutom så äts det relativs sällan i Sverige) så är det joderade saltet en viktig källa.

 • Innehåller örtsalt jod?

  Just örtsalt innehåller lite eller inget jod så därför kan det vara bra att variera den typen av salt med vanligt joderat salt. Ibland innehåller dock örtsalt kelp som är en alg med mycket jod i.

Svamp

Därför kan svamp orsaka magont

Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Bild laddas
Tips!

Så undviker du järnbrist

Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Bild laddas
Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Bild laddas
Dietisten tipsar!

Därför behöver du magnesium

Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Bild laddas
Tips & recept

Ät mer fisk och skaldjur

Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Bild laddas
Energi på menyn

Ladda din kropp med rätt energikällor

Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Bild laddas
Färgskola i växtriket

Frossa i färgglad mat

Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar hur många hälsosamma ämnen de bär på.
Bild laddas
Nyttigare vardag

Mycket smak utan socker och salt

Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Läs hur!
Bild laddas
Viktiga livsmedel

Är du vegetarian?

Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.
Bild laddas