Grillguide

Grilla köttet perfekt

Äntligen dags för grillskola! Är du sugen på att grilla entrecôte, flankstek eller hamburgare? Då har du kommit rätt. Vi guidar dig så att du aldrig misslyckas med att få wow-känsla på köttet. Häng med och bli en riktig grillmästare!
Tillbehör? Potatissallad såklart! Här hittar du våra godaste recept på potatissallad

Grillguide

 • Oxfilé

  Oxfilé

  Oxfilé saknar insprängt fett och därför är det viktigt att tänka på att grilla köttet sakta för att det ska bli saftigt. Grillar du hel oxfilé kan det vara en fin idé att binda ihop köttet med ett snöre till en jämntjock köttbit för att få en jämn stekyta. Bryn först oxfilén på hög värme för fin yta, och grilla sedan indirekt i 40-50 minuter.

  Ska du grilla skivad oxfilé är det bäst med direkt grillning på hög värme. Ett par minuter på varje sida räcker, annars kan köttet lätt bli torrt och tråkigt.

 • Flankstek

  Flankstek

  Flanksteken är mycket smakrik och lätt att grilla tack vara sin platta form. Se till att ha hög värme och vänd efter kort tid. Grilla helst max till medium rare med en innertemperatur på 58°C, annars kan köttet lätt bli torrt. Skiva sedan upp köttet i tunna skivor och var noga med att inte skära över fibrerna. Låt detta smakrika kött tala för sig själv eller marinera med rub eller glaze för att variera smakerna.

 • Hamburgare

  Hamburgare

  Burgare blir extra goda på grillen. För bästa smak – använd en färs med mycket fett – tänk högrevsfärs! Ett tips är att inte blanda kryddorna i färsen, utan krydda uppe på burgaren. Då blir den mindre torr.

  Se till att grillen är riktigt het. Ytan ska fräsa ordentligt när du lägger på hamburgarna. Undvik sedan att trycka på burgarna med spaden. De blir godare ju mer saft som stannar kvar. Skär heller aldrig upp burgaren för att kolla om den är klar, då rinner saften ut.

 • Fläskfilé

  Fläskfilé

  Börja med att putsa fläskfilén och skär bort eventuella senor och hinnor. Marinera den sedan och låt den helst ligga över natten för godast smak. Fläskfilé är väldigt mör men blir lätt torr om den tillagas för hårt eller länge. Hemligheten för att få det perfekta köttet är att grilla enligt principen ”Low and slow”. Då bryner du fläskfilén över glöden och sedan flyttar du köttet till den del av grillen där det inte är någon glöd.

  Sätt en termometer i den tjockaste delen av fläskfilén. Grilla med lock på tills innertemperaturen är 65-70 °C. Då smakar fläskfilén som bäst!

 • Entrecôte

  Entrecôte

  Köttet ska vara rumstempererad när du lägger det på grillen, för fin stekyta. Torka av köttet med papper, och peppra både före och efter tillagning för god arom. Använd vanligt salt, grovt salt passar bättre att strö över när maten är klar.

  Vill du grilla en större bit eller hel entrecôte bör du använda en termometer för att ha koll på innertemperaturen. För bästa resultat – grilla först på hög värme och gå sedan över till att grilla indirekt. En enklare variant är annars att förlaga köttet i ugnen. Sätt ugnen på 100 °C och när köttet har en innertemperatur på 55-58 °C tar du ut det och låter det vila i en timme. För en fin stekyta kan du sedan skära upp köttet i skivor, pensla med olja eller marinad och grilla på riktigt hög värme på båda sidor. När köttet är färdigt, låt det vila i 5 minuter innan du skär upp det så inte köttsaften rinner ut.

  Att grilla skivad entrecôte görs bäst genom att först grilla på hög värme för att få fin stekyta, och sedan på indirekt värme för genomstekning. Innertemperatur för blodig entrecote 55 °C, medium 60°C och välstekt 70 °C.

Eldningsförbud

Håll koll på eldningsförbudet

Planerar du på att grilla? Kolla status för eldningsförbudet och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.

Artiklar (1534)

Godare och mörare kött

Innertemperatur

Rätt innertemperatur är A och O för ett bra resultat på kött, fisk och kyckling. För kyckling och fläsk är det viktigt för att veta när köttet är ordentligt genomstekt.

Till innertemperaturer
Matskola

Grilla hamburgare

Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.

Grilla hel karré

Vi visar hur du med marinad, stekpåse och termometer förbereder en hel karré för grillen.

Rätt sås till grillen!

Enkla grillsåser

Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!

Smarriga toppings

Toppa korven och burgaren

Sås, röror och toppings som tar dina grillade korvar och burgare till nya höjder.

Skapa din drömburgare!

Hemmagjorda hamburgare

Hitta det bröd, burgare, dressing, ost och topping som blir din ultimata burgare!

Den ultimata nattmaten

Grillad vickning

Är grillkvällen är en succé, timmen sen och magen tom? Då är det dags för vickning!

Bli bättre grillare!

Det kallas Prepp!

Vi bjuder vi på några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten.