Att rengöra grillgallret efter grillningen hör ju till - men vilket sätt är egentligen det bästa? Vi har testat 3 sätt att rengöra grillgallret och så här tycker vi att det funkar.
Törstig? Se tips på hur du
snabbkyler dryck.
Vi har testat olika tips på hur man rengör grillgallret. Såpa, skrubba och såpbad kan göra susen för ett skitigt galler.
Låt grillgallret bara vara tills nästa gång du ska grilla. Låt grillen bli rejält varm, lägg på gallret och vänta tills smutsen bränt. Ha tålamod och skrubba ordentligt med grillborste för att få gallret rent. Tänk på att aldrig använda grillborste på kallt galler, du sliter bara ut dig själv och borsten i förtid
Lägg gallret i en plåt, balja eller sopsäck fylld med varmt vatten och såpa. Låt gallret ligga och ”dra” i några timmar. Skölj av och skrubba vid behov.
Smörj in grillgallret med såpa och lägg in det i ugnen (passa på att rengöra ugnen också!). Värm ugnen till 100°C, stäng av och låt svalna. Nu blir det lätt att diska av gallret!
Ett gammalt knep är att ta gallret i en sluten plastpåse tillsammans med ammoniak över natten, sedan är det bara att skölja av det.
När grillen är helt ny bör du alltid rengöra den in- och utvändigt med en urvriden trasa innan du använder den. Polera gärna utvändigt med grillrengöring för utvändig emalj – den tillför en skyddande hinna som gör att grillen blir enklare att rengöra framöver. Diska grillgallret och låt det få ”bränna av” vid hög värme i 10–15 minuter – det underlättar rengöringen längre fram.