Tips!

Rengöra grillgaller

Att rengöra grillgallret efter grillningen hör ju till - men vilket sätt är egentligen det bästa? Vi har testat 3 sätt att rengöra grillgallret och så här tycker vi att det funkar.
Törstig? Se tips på hur du snabbkyler dryck.

Tips på hur du rengör grillgallret

Vi har testat olika tips på hur man rengör grillgallret. Såpa, skrubba och såpbad kan göra susen för ett skitigt galler.

 1. 1. Skrubba hett galler

  Låt grillgallret bara vara tills nästa gång du ska grilla. Låt grillen bli rejält varm, lägg på gallret och vänta tills smutsen bränt. Ha tålamod och skrubba ordentligt med grillborste för att få gallret rent. Tänk på att aldrig använda grillborste på kallt galler, du sliter bara ut dig själv och borsten i förtid

 2. 2. Såpbad

  Lägg gallret i en plåt, balja eller sopsäck fylld med varmt vatten och såpa. Låt gallret ligga och ”dra” i några timmar. Skölj av och skrubba vid behov.

 3. 3. Såpa

  Smörj in grillgallret med såpa och lägg in det i ugnen (passa på att rengöra ugnen också!). Värm ugnen till 100°C, stäng av och låt svalna. Nu blir det lätt att diska av gallret!

 4. 4. NH3

  Ett gammalt knep är att ta gallret i en sluten plastpåse tillsammans med ammoniak över natten, sedan är det bara att skölja av det.

Tips innan du börjar grilla:

När grillen är helt ny bör du alltid rengöra den in- och utvändigt med en urvriden trasa innan du använder den. Polera gärna utvändigt med grillrengöring för utvändig emalj – den tillför en skyddande hinna som gör att grillen blir enklare att rengöra framöver. Diska grillgallret och låt det få ”bränna av” vid hög värme i 10–15 minuter – det underlättar rengöringen längre fram.

Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (552)

Grillguide

Vilken grill ska jag välja?

Köpa grill? Vilken grill som passar just dig beror på hur mycket du vill grilla, hur ofta, var och hur bråttom du har att ställa maten på bordet. Här är guiden som hjälper dig att hitta rätt grill!

Över öppen eld!

Laga mat utomhus

Vi har samlat recept som gör sig utmärkt för tillagning utomhus och ger dig tips till att laga mat över öppen eld.