När det är sommar och riktigt varmt finns det nästan ingenting som är godare än ett glas egengjord flädersaft. Men hur gör man fläderblomssaft? Vi visar hur du gör fantastiskt god hemgjord fläderblomssaft och delar med oss av 6 populära recept på den blommiga saften.
Tips: Här hittar du alla våra
saft-recept.
Skölj 25–30 stora fläderblomsklasar noga i ljummet vatten och låt dem rinna av. Tvätta 2 stora citroner i ljummet vatten och skär i skivor.
Varva fläder och citron i en stor bunke.
Koka upp 1 ½ liter vatten och 1 ½ liter strösocker, rör tills det löses upp. Blanda ner 1 msk citronsyra. Häll den varma sockerlagen över flädern och citronerna. Låt svalna och låt stå övertäckt i kylskåp 2–3 dygn.
Sila saften och fyll upp i väl rengjorda flaskor. Förvara kallt.
Späd med vatten vid servering. Servera gärna fläderblomssaften med is och en skiva citron. Tips! Fyll vackra flaskor med den hemgjorda saften och ge bort i sommarpresent.
Hur ska man veta att den fläder man plockar är äkta? Jo! Den äkta fläderblomman har tillplattade blommor som är vita eller svagt gulaktiga. Ståndarknapparna är ljusgula och blommorna växer i breda knippen. Är du osäker så ställ kronan upp och ner. Bären är svarta och kvistens märg har en ljus färg. Fläder blommar i slutet av maj till början av juni. Detta beror såklart på väder och geografisk plats.
Ta med dig den här checklistan när du ska plocka fläderblommor så undviker du de giftiga växterna: