När det är sommar och riktigt varmt finns det nästan ingenting som är godare än ett glas egengjord flädersaft. Men hur gör man fläderblomssaft? Vi visar hur du gör fantastiskt god hemgjord fläderblomssaft och delar med oss av 6 populära recept på den blommiga saften.
Tips: Här hittar du alla våra saft-recept.
Skölj 25–30 stora fläderblomsklasar noga i ljummet vatten och låt dem rinna av. Tvätta 2 stora citroner i ljummet vatten och skär i skivor.
Varva fläder och citron i en stor bunke.
Koka upp 1 ½ liter vatten och 1 ½ liter strösocker, rör tills det löses upp. Blanda ner 1 msk citronsyra. Häll den varma sockerlagen över flädern och citronerna. Låt svalna och låt stå övertäckt i kylskåp 2–3 dygn.
Sila saften och fyll upp i väl rengjorda flaskor. Förvara kallt.
Späd med vatten vid servering. Servera gärna fläderblomssaften med is och en skiva citron. Tips! Fyll vackra flaskor med den hemgjorda saften och ge bort i sommarpresent.
Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.
FläderblomssaftTörstig? Här är sommarens törstsläckare – för festen, middagen eller kanske för att ta med till stranden. Bål på jordgubbar, flädersaft och rabarberlemonad. Färdigt på under kvarten!
Sommarbål med rabarber, fläder och jordgubbarBlanda en läskande alkoholfri sommardrink i en stor glasburk med tappkran och låt gästerna förse sig själva. Med lock på burken håller sig sötsugna getingar borta. Variera med jordgubbs-, blåbärs- eller svartvinbärssaft nästa gång!
Tonicbål med fläder och rabarberEn läskande god fördrink till sommarens trädgårdsfest. Med smak av rabarber och fläder är detta en perfekt sommardrink. Servera i höga glas med is och dekorera med jordgubbar och myntablad.
Rabarber- och fläderdrinkBlanda en sommarfräsch bål med smak av hallon, fläder och lime. Tillsätt spritsig tonic för en lätt bitter kontrast. Häll upp i en snygg kanna eller skål och du, snåla inte på isen!
Bål med hallon och fläderDenna saft på citron, fläder och svartvinbärsblad är svår att motstå och en härlig törstsläckare under varma sommardagar. Den behöver stå till sig några dagar men är väl värd väntan! Receptet är publicerat i samarbete med boken Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga.
Saft på fläder och svartvinbärsbladHur ska man veta att den fläder man plockar är äkta? Jo! Den äkta fläderblomman har tillplattade blommor som är vita eller svagt gulaktiga. Ståndarknapparna är ljusgula och blommorna växer i breda knippen. Är du osäker så ställ kronan upp och ner. Bären är svarta och kvistens märg har en ljus färg. Fläder blommar i slutet av maj till början av juni. Detta beror såklart på väder och geografisk plats.
Ta med dig den här checklistan när du ska plocka fläderblommor så undviker du de giftiga växterna:
I slutet av maj är det dags för världens muslimer att bryta fastan med högtiden eid al-fitr. Buffé bjöd in kvinnorna bakom organisationen Yalla Rinkeby att visa hur de stora festligheterna smakar och dela med sig av sina bästa recept till eid al-fitr.
Numera finns ett sätt att odla fisk som är effektivt och snällare mot vår natur – Gårdsfisk visar vägen.
Med dessa tips blir du en mästare på drinkar där smakerna står i fokus.
I en restaurerad ladugård i Västergötland ligger Qvänum mat och malt – det lilla bryggeriet som skapar stora smaker.
Här odlar man drygt 100 olika äppelsorter och fokuserar på must utan tillsatser.
Kaffesugen? Testa en svalkande islatte, en kaffemilkshake eller en läskande cold brew.