Bild laddas
Framtidens fisk

Matpionjärerna: Gårdsfisk

Odlad fisk står idag för cirka hälften av all fisk som äts i världen, därför är ett aktivt miljöarbete viktigt för att motverka negativa miljökonsekvenser. Numera finns dock ett alternativ som är effektivt och snällare mot vår natur – Gårdsfisk visar vägen.
Tips: här hittar du alla våra recept med fisk!

Matpionjärerna – Gårdsfisk

På utsidan ser det ut som vilken ladugård som helst på Kristianstadsslätten, med rödmålade väggar, svart plåttak och spröjsade fönster. Men innanför den gröna dörren finns inget som påminner om vanlig, svensk djuruppfödning. Betonggolvet nedanför det vita, välisolerade taket och väggarna är fyllt med stora, öppna vattentankar. I det mörka vattnet i varje tank simmar 1 200 fiskar.

Gårdsfisk är ett integrerat lant- och vattenbruk med målet att kunna producera hållbar fisk i stor skala. Genom att förflytta odlandet av fisk från vatten till land undviker de miljöproblem som överfiske och övergödning, samtidigt som de tar vara på fiskgödseln och återanvänder den på jordbruksmarker. Med andra ord, ett revolutionerande sätt att odla fisk på med minimala konsekvenser för vår miljö. 
– Vi använder givetvis inga hormoner och inga kemikalier eller antibiotika. Sen har vi kryddat med fiskar som är väldigt goda matfiskar men som också växer fort vilket gör att det går åt mindre energi, säger marinbiologen Johan Ljungquist som driver företaget Gårdsfisk tillsammans med civilingenjören Mikael Olenmark Dessalles. De träffades i ett projekt om urbant vattenbruk 2009 och köpte så småningom gården utanför Tollarp i Skåne. 
– Vårt mål är att slå sillen som är världens mest energieffektiva fisk där man ligger på 0,6 kilowatt per kilo fångad sill. Och eftersom Gårdsfisk ligger på 1–2 kilowatt per kilo fisk, är det inte ouppnåeligt.

Den ena fisken de föder upp, clarias eller afrikansk ålmal, är fet och fast i köttet och påminner om marulk. Den passar att röka och servera som kotlett. De andra två – rödstrimma och svart rödstrimma – har magert kött som mer liknar torsk eller abborre och passar att helgrilla.

De båda entreprenörernas förhoppning är att den här modellen för hållbar fiskodling på land ska ta över många svenska lantbruk med byggnader som står tomma och på så sätt förändra svensk livsmedelsproduktion. – Jag ser en enorm fördel för Sverige som är ett så starkt jordbruksland men där bara 28 procent av lantbrukarna har djur. Vi har stor potential att producera fisk som går på export.

Gårdsfisk har också börjat experimentera med att göra färs av clarias-fisken, för att göra den ännu mer användbar till vardags i hemmakök. 
– Till mina barn gör jag tacos, lasagne, köttbullar, hamburgare, pannbiffar och de tror att de käkar blandfärs. Och dessutom har du ett omega 3-rikt livsmedel.

Bild laddas

Matpionjärerna

Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles driver Gårdsfisk tillsammans.

Framtidens frön

Matpionjärerna – Qvänum Mat & Malt

I en restaurerad ladugård i Västergötland ligger Qvänum mat och malt – det lilla bryggeriet som skapar stora smaker.
Bild laddas
Festmat

Så smakar eid al-fitr

I slutet av maj är det dags för världens muslimer att bryta fastan med högtiden eid al-fitr. Buffé bjöd in kvinnorna bakom organisationen Yalla Rinkeby att visa hur de stora festligheterna smakar och dela med sig av sina bästa recept till eid al-fitr.
Bild laddas
Guide!

Rädisor

Kunskap, smarta tips och nya favoritrecept med rädisa hittar du här!
Bild laddas
Guide!

Kronärtskocka - fakta, tips & recept

Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Bild laddas
Fakta & recept!

Laga gott av abborre och kusinen gös

Läs om grisbönderna som blev abborrodlare och bläddra bland recept med gös och abborre!
Bild laddas
Läskande gott

Hur gör man fläderblomssaft?

Här visar vi steg för steg hur du gör fläderblomssaft och bjuder på recept med fläder.
Bild laddas

Baka glutenfritt - stor guide!

Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Bild laddas
Matskola

Lägga in sill - så gör du

Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Bild laddas
Äppelmust!

Matpionjärerna: Köpings Musteri

Här odlar man drygt 100 olika äppelsorter och fokuserar på must utan tillsatser.
Bild laddas