Guide

Allt om majs

Har du koll på var majs odlas eller av vilken sorts majs som popcorn blir till? Vi fördjupar oss i den söta grönsakens värld och bjuder på härliga och färgsprakande recept med majs i fokus.
Tips! Här hittar du fler goda recept med majs.

Förvara majs

I kylskåp, 2–6 grader, gärna i en plastpåse.

Allt du behöver veta

Majs är en ört och en majsplanta är cirka tre meter hög men kan bli upp till sex meter. Den odlas över hela världen och finns i tusentals sorter som är olika lämpade för de olika odlingsklimaten. Majsens honblommor är vad vi kallar majskolvar. Den majs som odlas som livsmedel är söt och mild och finns i mängder av olika färger – från röd till svart. Vanliga sätt att tillaga majs är att koka, steka eller grilla majskolven och sedan äta kornen från den, men majs konsumeras även som korn i fryst eller konserverad form. Snacksfavoriten popcorn blir till genom att korn av sorten puffmajs rostas i het olja.

Extra gott att kombinera med majs

  • Lime
  • Smör
  • Chili
  • Parmesan

 

Goda recept med majs

  1. Majscarbonara

    1. Majscarbonara

    Betyg 4 av 5.
    27 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Låt den söta, gula majsen ta plats i vår allas favorit och laga majscarbonara. Majscarbonaran är en uppdaterad version av klassikern med majs som gifter sig utmärkt med den krämiga och ostiga pastan.

    Majscarbonara
  2. Grillade majskolvar med karibiska smaker

    2. Grillade majskolvar med karibiska smaker

    Betyg 5 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Finns det något somrigare än grillad majs? Knappast! Prova denna himmelska smakkombination och grilla majskolvarna med en het karibisk kryddblandning med cayennepeppar och kanel, servera med limejuice och rostad kokos.

    Grillade majskolvar med karibiska smaker
  3. Majskolv med jalapeño/limesmör och krispig topping

    3. Majskolv med jalapeño/limesmör och krispig topping

    Betyg 4.9 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    I den amerikanska södern har majskolven en självklar plats på menyn, ofta som ett tillbehör till grillat. Här får majsen lite extra sting av både lime och jalapeño i ett kryddigt smör som penslas på vid servering. Toppa med krispigt lökströssel.

    Majskolv med jalapeño/limesmör och krispig topping
  4. Cajunkräftor

    4. Cajunkräftor

    Betyg 3.2 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Heta cajunkräftor från den amerikanska södern! Kräftorna får extra smak i en kryddstark buljong smaksatt med bland annat öl och massor av chili som även innehåller majs, chorizo, fänkål och potatis. Servera gärna på tidningspapper mitt på bordet för en riktig family style dinner!

    Cajunkräftor
  5. Vego currygryta med halloumi

    5. Vego currygryta med halloumi

    Betyg 4.3 av 5.
    273 personer har röstat
    Receptet har 71 kommentarer.

    Laga en värmande, kryddig, lakto-vegetarisk currygryta. Prova vårt recept med kokosmjölk, kikärtor, majs, halloumi och zucchini och mängder av goda kryddor. Servera denna halloumigryta med ris och middagen är klar!

    Vego currygryta med halloumi
  6. Risotto med majs, rostade vaxbönor och manchego

    6. Risotto med majs, rostade vaxbönor och manchego

    Betyg 4.9 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Prova ett annorlunda recept på risotto! Använd avorioris eller annat risottoris och koka en krämig risotto som du serverar med rostad majs, vaxbönor och lagrad manchego-ost.

    Risotto med majs, rostade vaxbönor och manchego
  7. Rostad majssoppa med quesadillas

    7. Rostad majssoppa med quesadillas

    Betyg 4.1 av 5.
    212 personer har röstat
    Receptet har 52 kommentarer.

    En värmande majssoppa platsar bland vardagsfavoriterna! Här rostar vi majsen tillsammans med vitlök, rökt paprikapulver och spiskummin så att den får en god rökig smak innan den mixas till en krämig soppa. Till soppan serverar vi ostiga quesadillas med jalapeño.

    Rostad majssoppa med quesadillas

Artiklar (1544)

Matskola

Tillaga sparris

Koka, steka eller grilla – hur tillagar man egentligen sparris? Här hittar du svaret!

Mythbusting

Myter om majs

Vad stämmer egentligen? Här slår vi hål på 6 myter om majs.

Hola!

Sydamerikanska arepas

Djupdyk i den venezuelanska delikatessen arepas – majsbröd med goda fyllningar.

Guide

Allt om hjärtsallad

Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.

Den stora guiden!

Den ultimata guiden till svampplockning

Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!

Guide

Endive

Vi fördjupar oss i den förtjusande endivesalladen och lär oss om allt från tillagningssätt till förvaring och smakkompisar. Dessutom, goda recept med endive i fokus.