UNDER 45 MIN | Medel

Risotto med majs, rostade vaxbönor och manchego

Prova ett annorlunda recept på risotto! Använd avorioris eller annat risottoris och koka en krämig risotto som du serverar med rostad majs, vaxbönor och lagrad manchego-ost.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär av kornen från majskolvarna.
  3. Bryt kolvarna i mindre bitar och koka upp dem med fond och vatten i en kastrull. Låt sjuda.
  4. Skala och finhacka löken.
  5. Bryt av stjälkarna på vaxbönorna. Blanda majskornen och bönorna med 2 msk olja (för 4 port), ev hackad mynta, salt och peppar på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen 20–25 minuter tills de fått fin färg. Rör om efter halva tiden.
  6. Fräs löken mjuk i en stor kastrull med 1 msk olja (för 4 port). Tillsätt riset och höj värmen. Stek några minuter under omrörning och tillsätt vinet. Låt koka in.
  7. Lyft upp majskolvarna från buljongen. Tillsätt buljongen lite i taget under omrörning tills du har en lagom krämig risotto och riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 18 minuter.
  8. Rör ner osten och smaka av med peppar.
  9. Till servering: Toppa risotton med grönsakerna, ost och nymalen svartpeppar. Ringla gärna lite olivolja över risotton vid servering.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten och laktos. Innehåller mjölkprotein.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.
Osten kan innehålla löpe.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 färska majskolvar
  • 4 msk konc grönsaksfond
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 schalottenlökar
  • 300 g vaxbönor
  • 3 msk olivolja
  • ev 2 msk hackad mynta
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 dl risottoris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl finriven manchegoost
Till servering
  • 1/2 dl finriven manchegoost
  • svartpeppar
  • olivolja

Näringsvärde
Per portion

Energi 2934 kJ / 700 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept