Må bra med 5 varje dag

Därför ska du äta frukt & grönt varje dag

Du som är vuxen bör äta 500 gram frukt och grönsaker varje dag – detta motsvarar tre portioner grönsaker och två portioner frukt, eller tvärt om. Här förklarar vi varför det är så bra.
Tips: Vill du äta mer nyttigt? Så får du i dig mer frukt och grönt!

Hälsa för kropp och knopp

Därför är frukt och grönt så bra för dig och såhär gör du för att få i dig mer utav det!

Hur mycket frukt och grönt ska vi äta och varför?

För barn ligger rekommendationen på 400 gram. Bakom uppmaningen finns massor av forskning som landat i dessa två tydliga kostråd. Bra va?

Forskningen berättar att vi mår bättre på både kort som lång sikt med ett gott intag av frukt och grönt. Immunförsvaret stärks, magen håller sig i bättre trim och intaget av energi blir lättare att hålla på en lagom nivå. På längre sikt så vet vi att ett tillräckligt frukt- och gröntintag också minskar risken för stora livsstilssjukdomar som hjärtkärlsjukdom, diabetes och vissa cancerformer.

Vad är det du får i dig då?

Du får i dig näringsämnen och fibrer bland annat och du håller dig mätt längre. Alla frukter och grönsaker är unika när det gäller näringsämnen. Och det är därför du ska variera. Med ett varierat intag så optimeras också intaget av näring – du får i dig en bra spridning av näringsämnen. Tillsammans med balanserad kost så behöver du därför inte fundera på att du får i dig tillräckligt av enskilda näringsämnen. Prova gärna något nytt som du inte ätit tidigare, kanske kommer du hitta en ny favorit i grönsaksdisken?

Vad händer om du inte äter frukt och grönt?

Du går miste om alla de nyttigheter som du annars skulle få i dig. Dessutom är det troligt att du istället väljer att äta något annat mindre nyttigt. Om äpplet till mellanmål byts ut mot en chokladkaka så blir kaloriintaget större och bortfallet av vitaminer, mineraler och fibrer påtagligt. Efter ett mellanmål med godis så kommer snart hungern igen eftersom blodsockerkurvan blir svajig. Med frukt och grönsaker så håller du dig mätt längre och får mer ork. Med mer grönsaker på tallriken kan mängden kött minskas något – bra för både hälsa och miljö.

Är det bara grönsakerna vid sidan av maten som räknas?

Nej. Krossade tomaterna i köttfärssåsen, kidneybönorna och de rivna morötterna i grytan och ärtorna i fiskgratängen är precis lika mycket värda. Blåbären i frukostsmoothien också.

Tycker du inte om grönsaker?

Prova fler. Broccoli smakar inte som en tomat som vidare inte smakar som tomat på burk. Säkert kan alla hitta frukt och grönt som blir egna favoriter. Glöm heller inte bort att grönsaker kan användas på oändligt många sätt. Rårivet, stekt, wokat, kokt.

Är inte 500 gram ganska mycket?

500 g kan låta mycket men utslaget över dagen handlar det om fem normalstora portioner av frukt och grönsaker. En frukt, skivad banan i filmjölken eller en smoothie med bär och frukt till frukost, en näve rivna morötter till lunchen osv. Tänk på att grönsaker i grytor och andra rätter också räknas.

Artiklar (1510)

Färgglatt!

Sallad som tillbehör

Sallad som tillbehör till fågel, fisk, kyckling eller ost hittar du här!

Färgskola i växtriket

Frossa i färgglad mat

Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar hur många hälsosamma ämnen de bär på.

Chockerande fakta!

Grönsaker är frukter

Det du hittills trott varit grönsaker, är egentligen frukter. Här listar vi vilka!

Frossa i citroner

Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.