Platt som en pannkaka
Välj och vraka bland söta pannkaksrecept från världens alla hörn.
De gyllene, fyllda majsbröden arepas står på menyn! Vi riktar siktet mot Sydamerika och lär oss allt om den venezuelanska delikatessen och bjuder på arepasrecept med goda tillbehör.
Tips: Sugen på mer sydamerikanskt? Utforska det peruanska köket här
I Colombia och Venezuela tillagas de små majsbröden på samma sätt – med ett grovkornigt, förkokt majsmjöl som blandas med vatten och en nypa salt till en kladdig deg och som därefter steks till små, platta bullar i en het panna, tills bröden får en härligt krispig yta och mjukt inre. I Venezuela är arepas en självklar del av matkulturen och äts likt ett pitabröd som fylls med allt från ägg, ost och saftiga tomater till matigare kombinationer med bland annat kött, fisk, kyckling eller bönor.
De sydamerikanska majsbröden arepas, tillagas traditionellt med majsmjöl som blandas med vatten och salt till en kladdig deg. Bröden steks därefter till små, platta bullar i en het stekpanna. Bröden får en härligt krispig yta och mjukt inre som fylls med valfri fyllning.
Arepas - majsbrödFyll de sydamerikanska majsbröden arepas med en krämig äggröra med tomat och karamelliserad lök så har du lagat rätten som på spanska heter arepa con perico.
Arepa con perico – Majsbröd med äggröra och tomatUtforska spännande latinamerikanska smaker med detta recept på arepa dominó, där mjuka majsbröd fylls med en krämig röra på svarta bönor smaksatt med choklad och toppas med fetaost och rödlök.
Arepa dominó – Majsbröd med svarta bönor, choklad och fetaostDyk in i känslan av sol och strand längst den sydamerikanska kusten med arepa playera – majsbröd fyllda med smakrik fiskragu på torsk och en krämig, grön majonnäs med koriander, ingefära och jalapeño.
Arepa playera – Majsbröd med fiskragu och koriandermajonnäsArepas är majsbröd och en klassisk street food-rätt i Sydamerika. Här serverar vi brödet med cheddar och långsamt tillagad pulled beef på flankstek. Kryddigt, krämigt och galet gott!
Arepa pelúa – Majsbröd med pulled beef och cheddarRör enkelt ihop den gröna och krämiga avokadosalsan guasacaca med rötter i det venezuelanska köket. Med sin lena avokadosmak och friskhet från vinäger och chili är det en mångsidig röra som passar till mycket.
Guasacaca – AvokadosalsaGe dina smaklökar en het utmaning med salsa diabla – en chilisalsa med tomater och chilifrukter som bas som får sällskap av söt ananas. Passar som dipp till nachos eller tillbehör till arepas.
Salsa diabla – ChilisalsaVälj och vraka bland söta pannkaksrecept från världens alla hörn.
Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.
Här bjuder vi på recept för en vårbuffé som är enkel att förbereda och smidig att laga till många.
Vill du skörda och odla egna grönsaker? Här listar vi vad du behöver för att komma igång.