Mythbusting

6 myter om majs

Stämmer det verkligen att majs bara innehåller socker, är väldigt besprutad och kan inte kroppen bryta ner majs? Här reder vi ut 6 majsmyter som du länge undrat över!
Tips: alla våra recept med majs.

Slår hål på majsmyter

Vi reder ut myter om majs som du undrar över med hjälp av ICAs dietist Paula Frösell. 

 1. 1. Innehåller majs mycket socker?

  Nja. Det finns inget tillsatt socker i majs, men ja, majs är ganska kolhydratrikt. 100 g majskorn innehåller ungefär 13 g kolhydrater.

 2. 2. Är majs jättebesprutad?

  Nej, men vid behov besprutas majs precis som andra grödor. Livsmedelskontroller i Sverige och på ICA säkerställer att bekämpningsmedelsrester inte ska finnas i den majs vi äter.

 3. 3. Kan inte kroppen bryta ner majs?

  Jo, det går utmärkt. Och det är det som gör att näringen från majskornen kan komma kroppen till nytta. OCH nej! Däremot så är det fiberrika skalet på majskornen knappt möjligt för kroppen att bryta ner så därför kan man se att det passerar ut ganska obearbetat. Fibrerna mår tarmen bra av och fungerar också som mat för de goda tarmbakterierna samtidigt som de ger en bättre mättnadskänsla.

 4. 4. Är majschips nyttigare än potatischips?

  Sant men mycket marginellt. Det som talar för majschipsen är att fett- och kaloriinnehåll är något lägre än i potatischips och att majschips är en fullkornsprodukt (nåja, mycket finmald men ändå). Som sagt, skillnaderna är så små så tycke och smak bör avgöra. Njut när du äter och gör det inte så ofta så kan du välja den sort du tycker bäst om.

 5. 5. Är all majs genmanipulerad?

  Nej. På ICA säger vi nej till genmodifierad majs. Om genmodifierad majs säljs i Sverige så måste den vara märkt så att det tydligt framgår att den är det.

 6. 6. Majs innehåller väl jättemycket kalorier?

  Nja, det beror på vad man jämför med. På grund av sitt relativt stora kolhydratinnehåll så innehåller majskorn ofta två-fyra gånger mer kalorier än flera grönsaker såsom morot, tomat och broccoli, men däremot mindre kalorier än motsvarande vikt banan. Och lika mycket kalorier som kokt potatis. Jämför man med samma mängd lösviktsgodis så innehåller dock majs bara en fjärdedel av kalorierna. Att äta en grillad majskolv är med andra ord ett bra tillbehör till måltiden.

Artiklar (1439)

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

Mythbusting

Myter om gluten

Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!