Färska majskolvar är en riktig klassiker på grillen, så enkelt att göra och himmelskt goda med bara lite flingsalt och smält smör. Tricket är att behålla blasten på majskolvarna när du grillar - här visar vi varför!
Här hittar du ett helt gäng
recept på grillad majs.
Börja med att blötlägga majskolven en kvart ungefär. Då brinner inte blasten upp över glöden, och majskolvarna blir dessutom härligt ångade under blasten.
Inte ute efter att ånga majskolven? Knyt upp blasten! Det ger ett praktiskt grepp, och är ett snyggt sätt att servera majskolvarna också.
Ett vanligt misstag är att majskolvar grillas på direkt värme vilket oftast är alldeles för hett. De blir brända på ytan och kalla inuti. Genom att samla glöden på halva delen av grillen, och låta majskolvarna ligga på den andra sidan med locket på förvandlas grillen till en ugn - men ger ändå härlig grillsmak och grillränder.
Majskolv är gott som det är med bara salt och en klick smör, men vill du ha extra grillsmak kan du pensla på glaze när de börjar bli klara. Det ger dessutom en vacker färg och yta.
Så håller de värmen lite bättre. Vik bort blasten när det är dags att njuta av en av sommarens stora favoriter. Gärna med en klick kryddsmör!
Om dina färska majskolvar inte har blast är det en god idé att förvälla dem i saltat vatten ca 5 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av.
Nu för tiden kan du hitta redan förvällda majskolvar i många butiker. Smidigt! Allt du behöver göra är att lägga dem på grillen när den inte är allt för het och vända då och då. Sätt gärna i grillpinnar i båda ändrarna så är det enklare att äta.
Det går också bra att grilla inlindade majskolvar i folie ca 15 minuter tillsammans med kryddsmör. Dessa blir mer som kokta majskolvar då de inte får någon grillyta.