ÖVER 60 MIN | Medel

Gravad lax med pepparrot

Gör egen gravad lax med smak av pepparrot och servera den hemgravade laxen till jul, midsommar eller påsk. Den peppriga laxen gör garanterat succé på årets alla högtider!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär laxen i två bitar. Ta bort ev ben från laxen med en tång. Blanda salt, socker och vitpeppar.
  2. Gnid in filéerna med kryddblandningen. Strö pepparrot och dill på båda sidor. Lägg ihop tunn del mot tjock del. Lägg filéerna i plastpåse och förslut. Lägg på en tallrik i kylen ca 2 dygn. Vänd 3–4 gånger.
  3. Skrapa bort kryddorna och skär i sneda skivor.
  4. Till servering: Toppa gärna med finriven pepparrot och dill.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 kg odlad laxfilé i bit utan skinn (gärna mittbit)
  • 4 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk mortlad vitpeppar
  • 2 dl finriven pepparrot
Till servering
  • finriven pepparrot
  • 1 dl hackad färsk dill