Bild laddas
Påsktradtition!

Mattraditioner i olika länder

Runt om i världen firas påsk och alla har sin egen variation på högtiden. Många länder äter lamm som en traditionell påskrätt, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det.
Tips: olika varianter av påsklamm!

Våra nordiska grannländer

I Norge hör till traditionen att äta torkat, rökt och saltat lammlår. Till det äts äggröra, potatissallad och lefser, som är ett typ av bröd som är gjord på potatis och mjöl. Det serveras oftas som en rulle tillsammans med exempelvis sylt, ost, socker eller kanel.

Även i Finland njuter man av lammköttet, oftast tillsammans med pepparmintgelé. Det som är specifikt för vårt granland i öst är deras efterrätt Memma, som görs på rågmalt, rågmjöl och sirap. Den äts tillsammans med grädde och socker. 

På Island äts lammet saltat och med ärtsoppa som tillbehör. Islänningarnas chokladäggen skiljer sig lite ifrån den vi oftas ser i Sverige, de är nämligen inte bara fyllda med godis utan har också ett visdomsord i sig.

Andra härliga påskbord

Spaniens mattradition under påsken är att baka bröd med ett helt ägg i, skalet också! Enligt traditionen ska det brytas genom att man slår det över huvudet på folk. En annan sak spanjonerna brukar göra runt påsk, främst kring Barcelona, är att skapa fantastiska chokladskulpturer i form av till exempel sagoslott eller piratskepp. 

Likt oss i Sverige äter engelsmännen ägg och lamm runt påsken, men här ska lammet helst grillas. Deras efterrätt består utav en simnel kaka som är en ljus fruktkaka med mandelmassa och marsipan, till det serveras gärna en kopp te. 

På det syrianska påskbordet hittar du kotarm med fyllning. Här finns även dolmar, vindruvsblad, aprach och kulte, som liknar Sveriges kroppkaka. Man äter även ris och grytor och risgrynsgröt, så det finns något för alla på det maffiga iranska påskbordet! 

Du kanske också är intresserad av:

Högtid!

Det kinesiska nyåret

Läs om det kinesiska nyåret och få tips på recept till den kinesiska nyårsbuffén
Bild laddas
Sött och gott!

Gör egen baklava

Gör din egen baklava, jättegott och inte så svårt som man kan tro.
Bild laddas
Mattraditioner

Därför äter vi ägg på påsk

Hur kommer det sig egentligen att vi äter dessa mängder ägg under påsken?
Bild laddas
Äggfrossa?

Hur många ägg kan man äta per dag?

Vi har frågat ICAs dietist Paula Frösell. Här hittar du svaren!
Bild laddas
Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Bild laddas

Allt du behöver veta om lutfisk

Detta visste du inte om lutfisk, recept och tips på tillbehör.
Bild laddas
Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Bild laddas
3 olika stilar!

Piffiga påskdukningar

Kolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.
Bild laddas
Matskola!

Stycka kyckling

Här ger vi en steg-för-steg beskrivning av hur du styckar kyckling. Lycka till!
Bild laddas