Älgfärslimpa | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Älgfärslimpa

Vill du lyxa till vardagsmaten lite? Då ska du testa det här kryddiga receptet på älgfärslimpa! Du blandar älgfärsen tillsammans med chili, tabasco och pesto. Servera sedan älgfärslimpan tillsammans med en krämig gratäng. Supergott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda ströbröd och vatten. Låt svälla ca 5 minuter.
  2. Skala och riv löken grovt.
  3. Blanda älgfärsen med lök, ströbröd, ägg, soja, chilipulver och tabasco. Krydda med salt och peppar.
  4. Lägg ut 2 bakplåtspapper och fukta dem med kallt vatten. Dela färsen i hälften och platta ut till en platta, ca 10 x 20 cm (för 6 port), på varje papper.
  5. Gaffelmosa fetaosten och blanda med pesto och crème fraiche. Lägg på hälften av fyllningen längs med ena långsidan på varje färsplatta och rulla ihop. Tryck ihop sidorna så att fyllningen inte rinner ut. Lägg färslimporna i en smord ugnssäker form.
  6. Gratäng: Sätt ugnen på 200°C.
  7. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Ansa och skär fänkålen i strimlor. Varva potatis, fänkål, salt och peppar i en smord ugnssäker form.
  8. Blanda grädde med mjölk och häll över. Ställ in i ugnen samtidigt som färslimporna och grädda ca 45 minuter.
  9. Rasp: Skala och riv rödbetorna fint. Blanda med pepparrot, honung, citronjuice och salt.
  10. Servera färslimpan med gratängen och inlagda rödbetor eller rödbets- och pepparrotsrasp. Garnera gärna med timjankvistar.

För alla

Gör äggfri: uteslut ägget.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: använd laktosfritt smör eller olja. Byt till laktosfri vispgrödde, laktosfri crème fraiche och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfritt smör eller olja. Byt till  imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Gör egen pajdeg som är mjölkproteinfri. Använd sjoa- ris eller havre ersättningprodukter för  mjölk och vispgrädde.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 msk ströbröd
  • 4 msk vatten
  • 1 gul lök
  • 800 g älgfärs
  • 1 ägg
  • 2 msk soja
  • 2 krm chilipulver
  • 7 droppar tabasco
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 200 g fetaost
  • 2 1/2 msk röd pesto
  • 1 msk crème fraiche
  • smör
Potatis- och fänkålsgratäng
  • 800 g potatis (fast sort)
  • 2 fänkål (à ca 250 g)
  • 2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
Rödbets- och pepparrotsrasp
  • 2 färska rödbetor
  • 3 msk finriven pepparrot
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk salt
Lägg till i inköpslistan