Varför är manuka honung speciellt? Hur ympar man honung? Vad är en vaxkaka? Är honung nyttigt? Här besvarar vi vanliga frågor om honung!
Alla recept med
honung.
Manukahonung är en honung från Nya Zeeland som ofta kallas för ”dunderhonung” eller ”naturens antibiotika” då den påstås främja matsmältning, påskynda sårläkning och förebygga förkylningar. Smaken är mild och söt och används med fördel som sötningsmedel i bakning, i en kopp te eller i en smoothie.
Akaciahonung är en flytande ungersk honung som utvinns ur växten Robina Pseudoacacia, som betyder ”falsk akacia” på latin. Honungen har en vackert guldgul färg och smaken påminner om vanilj. Tack vare dess höga halt av fruktos kan akaciahonungen aldrig stelna. Därför är den perfekt för matlagning: ringla över frukostyoghurten, använd i en salladsdressing eller bre ett tunt lager på nyrostat bröd.
”Det hjälper med honung” sa man förr och syftade på att honung var det bästa husapoteket. Men svaret på frågan om honung är nyttigt eller inte varierar från sort till sort. Beroende på binas hälsa och vilka växter de samlar sin nektar från skiljer sig honungens egenskaper åt. Hur honungen tillverkas, hanteras och om den är färsk eller inte när den äts är också avgörande för dess hälsoeffekter. Trots att honung innehåller fler kalorier än vitt socker är den ändå ett bättre alternativ i matlagning. Till skillnad från sockret är honungsmolekylerna omvandlade till glukos och fruktos vilket gör att blodsockernivån inte ökar lika mycket när vi äter av den. Dessutom är honung sötare än socker och därför behöver vi endast använda lite av den för att uppnå sötma i maten.
Bivax är byggmaterialet till bisamhällets vaxkakor, det skapas i bikuporna och produceras naturligt av honungsbina. Vaxet tillverkas i binas i vaxkörtlar som finns på undersidan av deras bakkropp. I dessa körtlar utsöndras vaxfjäll som bina i sin tur bygger vaxkakor av. Vaxkakorna har sexkantigt mönster och i dessa lagrar bina honung, pollen (bibröd) och föder upp nya bin.
Visste du att honung är ett av de livsmedel i världen som är mest utsatt för förfalskningar och utspädning? Idag är det vanligt förekommande att den honung som säljs på världsmarknaden är konstgjord och innehåller antibiotikarester. Några av de många skäl till att välja svensk honung framför importerad är att den bidrar till pollinering i vår natur och främjar våra lokala biodlare.
Nyslungad honung är alltid flytande. Med tiden bildas kristaller som gör att honungen övergår till fast konsistens. Beroende på honungens druvsockerhalt går processen olika snabbt. Ljusa honungssorter kristalliseras i regel snabbare än mörka, men fast honung går att få flytande igen! Värm honungsburken i ett vattenbad i några minuter. Vid en temperatur runt 40 grader blir honungen flytande igen.