Honungsfakta

Allt om honung

Varför är manuka honung speciellt? Hur ympar man honung? Vad är en vaxkaka? Är honung nyttigt? Här besvarar vi vanliga frågor om honung!
Alla recept med honung.

Vanliga frågor om honung

  1. 1. Vad är manukahonung?

    Manukahonung är en honung från Nya Zeeland som ofta kallas för ”dunderhonung” eller ”naturens antibiotika” då den påstås främja matsmältning, påskynda sårläkning och förebygga förkylningar. Smaken är mild och söt och används med fördel som sötningsmedel i bakning, i en kopp te eller i en smoothie.

  2. 2. Vad är akaciahonung?

    Akaciahonung är en flytande ungersk honung som utvinns ur växten Robina Pseudoacacia, som betyder ”falsk akacia” på latin. Honungen har en vackert guldgul färg och smaken påminner om vanilj. Tack vare dess höga halt av fruktos kan akaciahonungen aldrig stelna. Därför är den perfekt för matlagning: ringla över frukostyoghurten, använd i en salladsdressing eller bre ett tunt lager på nyrostat bröd.

  3. 3. Är honung nyttigt?

    ”Det hjälper med honung” sa man förr och syftade på att honung var det bästa husapoteket. Men svaret på frågan om honung är nyttigt eller inte varierar från sort till sort. Beroende på binas hälsa och vilka växter de samlar sin nektar från skiljer sig honungens egenskaper åt. Hur honungen tillverkas, hanteras och om den är färsk eller inte när den äts är också avgörande för dess hälsoeffekter. Trots att honung innehåller fler kalorier än vitt socker är den ändå ett bättre alternativ i matlagning. Till skillnad från sockret är honungsmolekylerna omvandlade till glukos och fruktos vilket gör att blodsockernivån inte ökar lika mycket när vi äter av den. Dessutom är honung sötare än socker och därför behöver vi endast använda lite av den för att uppnå sötma i maten.

  4. 4. Vad är bivax och hur tillverkas en vaxkaka?

    Bivax är byggmaterialet till bisamhällets vaxkakor, det skapas i bikuporna och produceras naturligt av honungsbina. Vaxet tillverkas i binas i vaxkörtlar som finns på undersidan av deras bakkropp. I dessa körtlar utsöndras vaxfjäll som bina i sin tur bygger vaxkakor av. Vaxkakorna har sexkantigt mönster och i dessa lagrar bina honung, pollen (bibröd) och föder upp nya bin.
     

  5. 5. Varför välja svensk honung?

    Visste du att honung är ett av de livsmedel i världen som är mest utsatt för förfalskningar och utspädning? Idag är det vanligt förekommande att den honung som säljs på världsmarknaden är konstgjord och innehåller antibiotikarester. Några av de många skäl till att välja svensk honung framför importerad är att den bidrar till pollinering i vår natur och främjar våra lokala biodlare.

  6. 6. Fast eller flytande honung?

    Nyslungad honung är alltid flytande. Med tiden bildas kristaller som gör att honungen övergår till fast konsistens. Beroende på honungens druvsockerhalt går processen olika snabbt. Ljusa honungssorter kristalliseras i regel snabbare än mörka, men fast honung går att få flytande igen! Värm honungsburken i ett vattenbad i några minuter. Vid en temperatur runt 40 grader blir honungen flytande igen.

Recept med honung

  1. Chokladgranola

    1. Chokladgranola

    Betyg 4.3 av 5.
    45 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Gör egen granola med smak av choklad! Hemmagjord chokladgranola blir en given frukostfavorit. Smaksätt med valfria frön, nötter och torkad frukt och servera med yoghurt eller fil för en extra god start på dagen.

    Chokladgranola
  2. Marinerad tofu i ugn

    2. Marinerad tofu i ugn

    Betyg 4.5 av 5.
    68 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Gör marinerad tofu med smak av soja, chili, vitlök och honung eller lönnsirap och rosta den sedan i ugn så har du ett gott vegetariskt protein till sallader, nudelrätter, wraps och bowls. Välj gärna fast tofu för en extra god konsistens på tofun.

    Marinerad tofu i ugn
  3. Pitabröd med honung

    3. Pitabröd med honung

    Betyg 4.6 av 5.
    58 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer.

    Baka egna pitabröd! Här ett recept på saftiga och ljuvligt goda pitabröd med honung i degen. Servera sedan dina pita med valfria tillbehör: som halloumi, kebab, kyckling, färs eller falafel.

    Pitabröd med honung
  4. Korean fried chicken

    4. Korean fried chicken

    Betyg 4.5 av 5.
    99 personer har röstat
    Receptet har 25 kommentarer.

    Korean fried chicken, även kallad chikin, är ett recept på koreansk kyckling som friteras och sedan doppas i en ljuvlig sås med honung, risvinäger och gochujang. Servera den friterade kycklingen med snabbpicklade grönsaker. Comfort food på koreanska!

    Korean fried chicken
  5. Bakade plommon med yoghurt

    5. Bakade plommon med yoghurt

    Betyg 4.3 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ugnsbakade plommon gör sig fint tillsammans med kryddor som kanel och kardemumma, krämig yoghurt, krispiga nötter samt frisk mynta. Servera de bakade plommonen till frukost, brunch eller som enkel dessert.

    Bakade plommon med yoghurt
  6. Mandelbars

    6. Mandelbars

    Betyg 3.8 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Bars är toppen som mellanmål när blodsockret behöver en snabb boost! Gör egna mandelbars av en smet med mandel, torkad frukt och frön som gräddas på en plåt i ugnen och skärs upp i lagom stora bitar.

    Mandelbars
  7. Bakad brie i bröd

    7. Bakad brie i bröd

    Betyg 4.7 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Har du provat att laga brieost i ugn? Bakad brie i bröd med örter är som en enkel variant av ostfondue! Den varma brieosten gör sig magiskt gott tillsammans med brödet och dina favoritfrukter. Perfekt att servera som enkel men lyxig mingelmat.

    Bakad brie i bröd

Artiklar (1566)

Byta ut

Slut på sirap hemma?

Då behöver du inte få panik för man kan faktiskt ersätta sirap med exempelvis honung.

Mythbusting!

5 myter om huskurer

Står du och häller honung rätt ner i strupen pga förkylning? Läs då den här artikeln.

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Fiskguide

Så väljer du hållbar fisk

Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!